петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6430 прочитания

    ИТ екипите в България: Engineering Team, Nexo

    Запознайте се с инженерния екип, който разработва платформата на Nexo, и научете повече за продуктите и технологиите от Ивайло Христов – Director of Engineering в компанията
    21 ноември 2022, 13:19 a+ a- a

    Снимка: Nexo

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

    Запознайте се с инженерния екип, който разработва и поддържа платформата на Nexo – водеща световна регулирана институция за управление на дигитални активи, създадена в България. Научете повече за продуктите, които разработват, и технологиите, които използват, от Ивайло Христов – Director of Engineering в компанията. 

    Ивайло Христов е софтуерен инженер с над 12 години опит в разработването на технологични решения за утвърдени световни компании. С опита си в ръководенето на високоефективни екипи днес Ивайло е Director of Engineering в Nexo — водеща институция за управление на дигитални активи, създадена в България. Снимка: Nexo

    Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
    Вече пет години Nexo създава революционни финтех решения от България за над пет милиона клиенти по цял свят. Екипът ни се състои от над 70 експерти с различни профили – софтуерни разработчици с Java, DevOps инженери, софтуерни архитекти, automation QA експерти, front-end девелъпъри и продуктови мениджъри. Разпределени сме в малки и добре сработени екипи, които отговарят за няколко продуктови линии. Като Director of Engineering моята роля е да изграждам правилните процеси за висока ефективност, да подобрявам стратегически инженерното звено на компанията, както и да развивам DevOps практиката в Nexo. Работим по Agile метод, който ни позволява да запазим фокус върху приоритетите и да доставим стойност на потребителите максимално бързо чрез нововъведения и подобрения в платформата. 

    Какви технологии използвате?
    Най-използваният програмен език в екипа ни е Java, а за разработването на потребителски интерфейси се доверяваме на JavaScript и React. Архитектурата ни от микросървиси е създадена върху Docker и Kubernetes, които осигуряват максимално ниво на гъвкавост и ефективност. За асинхронна комуникация между сървисите разчитаме на утвърден лидер като Kafka, а за тяхната разработка стъпваме на наложени технологии като Java Spring Boot. Управлението на релационни данни осъществяваме с PostgreSQL и CockroachDB, а за обработване на нерелационна информация се доверяваме на MongoDB. Прилагаме Terraform за безопасно и предвидимо създаване на инфраструктурата.

    Не на последно място, за доставяне на максимално качествени услуги използваме AWS Cloud – световен лидер, на който се доверяват компании като Netflix, Twitch и LinkedIn. 

    Мануела Банцова – Software Engineer

    За любовта към кучетата, трилърите и йогата

    Мануела Банцова е софтуерен инженер, част от екипа на Nexo в Пловдив. Обича кучетата, а вкъщи всеки ден я чака и нейният любим четириног приятел – Кенди. Макар и нестандартна комбинация, трилърите и йогата са начинът ѝ ѝ да почине след дългия работен ден. В Nexo я привлича възможността да бъде част от компания, която преобразява финансите и ѝ ѝ дава възможност за развитие. Посочва непрестанното учене на нови неща като най-хубавата страна на работата в компанията. Взаимодействието с различни хора, променящите се технологии и излизането от зоната на комфорт са нейният ключ към успеха, но и едно от най-големите предизвикателства.

    По какви проекти работите?
    Екипът ни развива платформата на Nexo, която е своеобразен мост между света на дигиталните активи, блокчейн и конвенционалните финанси. Нашата работа е да поддържаме продуктовите линии на самата платформа като Instant Crypto Credit Lines – услуга за отпускане на мигновени заеми, обезпечени от дигиталните активи на потребителите, Nexo Exchange – борса, която позволява купуване, продаване и конвертиране на крипто, Earn Crypto Interest – депозитна услуга, с която клиентите получават доходност върху средствата си, както и Nexo Card – първата в света крипто кредитна карта, създадена в партньорство с Mastercard, която може да се използва в над 92 милиона търговски обекта.  

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Работим хибридно – имаме колеги както в София, така и в Пловдив. Съвременните тенденции предполагат възможност за работа от всяка точка на света и Nexo не прави изключение. Въпреки това много колеги предпочитат да прекарват време в офиса и  вярвам, че това допринася за общата ни визия и добрите взаимоотношения. 

    В инженерния ни екип се придържаме към три основни правила – интегритет, отговорност и ефективен процес. Съчетаваме бързината и гъвкавостта на стартъпа със стабилността и глобалната визия на лидер в индустрията. Не усложняваме излишно процесите си, доставяме стойност и качество по най-добрия начин както за потребителя, така и за всички колеги. 

    Николай Добромиров – Tech Team Lead

    С любопитство и визия за бъдещето

    Николай Добромиров e Tech Team Lead в Nexo и работи по създаването на Nexo Card. Горд баща на две дъщери, той обича да прекарва свободното си време в разходки в парка, с комикс в ръка или хубав филм. Любопитството към крипто индустрията и възможността да научава нови неща всеки ден го водят в Nexo.

    Определя разнообразието като най-хубавата част от работата му, а разрастването на екипа и запазването на фокуса върху приоритетите, като най-предизвикателната.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Един от най-важните елементи на работния процес в Nexo е пълната отговорност върху собствените проекти и свободата сам да организираш деня си. Това прави ежедневието ни много различно спрямо задачите, ролите и ангажиментите на колегите. Всеки мениджър сам управлява динамиката в екипа си – чрез ежедневни и седмични дискусии, индивидуални срещи или по друг подходящ начин. Стараем се да дадем рамка и насоки, да споделим добрите практики и да заложим крайната цел, но всеки колега преценява как ще я постигне. Така хората ясно могат да видят своя собствен принос. 

    Едно от най-предизвикателните и интересни неща в ежедневната ни практика е преходът от монолитна архитектура към микросървиси. Всеки ден разрешаваме сложни инженерни проблеми, възникнали в процеса, и вярвам, че го правим по най-добрия и ефективен начин. Редовно подобряваме платформата, за да доставим на клиента пълния набор от инструменти за оптимално потребление на неговите дигитални активи. 

    Десислава Тодорова – DevOps Engineer

    Неочаквано добра комбинация

    Десислава Тодорова е DevOps инженер, част от екипа на Nexo в Пловдив. Тя е бивш национален състезател по академично гребане, а преди години сбъдва мечтата на много хора, като отваря свой собствен рок бар. Почива си, като играе Dota 2 след работа или пък джаги с приятели. Посочва възможността за развитие, отношението на хората, както и технологиите, които Nexo използва, като трите неща, които я привличат в компанията.

    Най-голямото предизвикателство за нея е да остане в крак с модерните методи за разработка на софтуер, като същевременно трупа знания и умения за по-старите и утвърдени решения.

    С кои други екипи работите най-често?
    Сътрудничим си с всички колеги в Nexo. Най-често работим заедно с продуктовите мениджъри, за да можем да създадем най-добрите решения и подобрения за клиентите ни. 

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Гордеем се, че от България успяваме да постигнем повече, отколкото някога сме предполагали. Създаваме първи по рода си продукти, които достигат до милиони потребители по целия свят. За последните няколко години Nexo се разрастна до 600 души, но енергията и визионерският дух на компанията остават непроменени. 

    Александър Раданов – Backend Developer

    Технологичният ентусиаст с крипто в кръвта

    Александър Раданов е Backend Developer в Nexo, който не може да си представи и ден без технологии, финанси и крипто. Прекарва времето извън офиса в разходки сред природата, срещи с приятели, четене на технически статии, финансова литература и тренировки във фитнес залата. В Nexo го води мисията на компанията да преобрази света на финансите, а мечтата му е да види как Nexo Card се използва в целия свят. Най-хубавата част в работата му са колегите, а това, за което съжалява, е, че не е инвестирал в Nexo Token през 2018/2019 г., когато и разбира за компанията.

    Какво обичате да правите заедно извън работно време и какво сплотява екипа Ви?
    Работим хибридно и затова сплотяването на екипа е ключово за поддържането на мотивацията и увереността, както и за постигането на добри резултати. Редовно организираме тиймбилдинг активности извън големия град и срещи, за да се забавляваме заедно и да се опознаем още повече. Насърчаваме колегите да се събират на едно място, като поемаме всички разходи. 

    Имаме чудесен People & Culture екип, който се старае да поддържа духа, единната визия и ентусиазма. Тяхна заслуга е първият летен офис на Nexo в XChallenge Park в Царево, както и поредицата от седмици, посветени на доброто физическо и психическо здраве – Nexo Wellness Week. 

    Помагаме заедно на общността. Снимка: Nexo

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Създадохме специален онбординг процес за инженерния екип на платформата, който е различен от стандартния за компанията. Той е съобразен с нуждите и динамиката ни, и продължава две седмици. Всеки новодошъл има ментор, който му помага да опознае спецификите и да премине безпрепятствено през първите месеци. Процесът завършва с онбодринг задача, която е подобна на нещата, върху които работят колегите, но с по-малък обхват. 

    Силви Ангелов – Product Manager

    Семейството като вдъхновение

    Силви Ангелов е продуктов мениджър и един от първите хора в Nexo. Най-важни в живота му са неговото семейство и малкият му син, с които се старае да прекарва всяка свободна минута. Екипният си характер е изградил с 15 години полупрофесионален баскетбол, а активният начин на живот е важна част от ежедневието му и до днес. Освен със семейството си той обича да прекарва времето извън офиса с приятели или прилагайки кулинарните си умения вкъщи. В Nexo го привлича шансът да работи с визионери и да бъде част от глобална финансова революция, създадена в България.

    Мечтата му в компанията е да покаже, че в страната ни можем да разработваме български технологични продукти на световно ниво и че географското положение е без значение, когато талантът и енергията са неизчерпаеми. 

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Ако ти си човек, който иска да създава бъдещето на финансите, да разрешава сложни инженерни предизвикателства в сферата на финтех и блокчейн  и да работи с мисъл за утрешния ден, заповядай в нашия екип!  

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    В Nexo творят визионери с размах и мотивация да разработват продукти, които поставят България на световната карта на високите технологии и финтех индустрията. Всеки колега вижда, че компанията е световен лидер, създаден в България, и вярва в нейния потенциал. Тази енергия се усеща навсякъде, а без екипността, подкрепата и откритата комуникация, това няма как да бъде възможно.  

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Nexo/Ен Ди Ес ЕООД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 24 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство