петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1348 прочитания

    Нова карта показва целия познат на човечеството космос

    Тя изобразява 200 000 галактики и е безплатна за ползване
    23 ноември 2022, 11:32 a+ a- a

    Изображение: Johns Hopkins University

    Нова карта на Вселената показва за първи път обхвата на целия познат космос с изключителна точност и помитаща красота. Създадена от астрономи от университета „Джон Хопкинс“ с данни, извличани в продължение на две десетилетия от Sloan Digital Sky Survey, картата позволява на обществеността да „изживее“ данни, които до този момент са били достъпни само за учени, казват от университета.

    Интерактивната карта, която изобразява действителната позиция и реалните цветове на 200 000 галактики, е достъпна онлайн, откъдето може да бъде изтеглена и безплатно.

    „Докато растях, бях много вдъхновен от астрономически снимки, звезди, мъглявини и галактики и сега е време да създадем нов тип картини, които да вдъхновяват хората“, казва създателят на картата Брис Менард, професор в Johns Hopkins. „Астрофизиците по целия свят анализират тези данни от години, което води до хиляди научни статии и открития. Но никой не отдели време да създаде карта, която е красива, научно точна и достъпна за хора, които не са учени. Нашата цел тук е да покажем на всички как наистина изглежда вселената.“

    Sloan Digital Sky Survey е пионерско усилие за улавяне на нощното небе чрез телескоп, базиран в Ню Мексико. Нощ след нощ в продължение на години телескопът се насочва към малко по-различни места, за да улови тази необичайно широка перспектива.

    Картата, която Менард сглобява с помощта на бившия студент по компютърни науки в университета Johns Hopkins Никита Щаркман, визуализира част от Вселената или около 200 000 галактики - всяка точка на картата е галактика и всяка галактика съдържа милиарди звезди и планети. Млечният път е просто една от тези точки в най-долния край на картата.

    Разширяването на Вселената допринася за това картата да е още по-цветна. Колкото по-далеч е даден обект, толкова по-червен изглежда. Горната част на картата разкрива първото изригване на радиация, излъчена скоро след Големия взрив, преди 13,7 милиарда години.

    „В тази карта ние сме само петънце в самото дъно, само един пиксел. И когато казвам ние, имам предвид нашата галактика, Млечния път, която има милиарди звезди и планети“, казва Менар. „Свикнали сме да виждаме астрономически снимки, показващи една галактика тук, една галактика там или може би група галактики. Но това, което тази карта показва, е много, много различен мащаб.“

    Менард се надява, че хората ще усетят както неоспоримата красота на картата, така и нейния внушителен мащаб. „От това петънце в дъното“, казва той, „ние можем да картографираме галактики в цялата Вселена и това говори нещо за силата на науката.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове