събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    933 прочитания

    В САЩ одобриха първата ваксина за насекоми

    Тя е предназначена за медоносни пчели
    11 януари 2023, 15:18 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Dalan Animal Health, Inc., биотехнологична компания, пионер в областта на здравето на насекомите, съобщи, че Департамента по земеделието на САЩ (USDA) е предоставил условен лиценз за ваксиниране на медоносни пчели срещу болестта на американския гнилец, причинена от ларвите на Paenibacillus.

    Медоносните пчели са критичен компонент на селското стопанство. Една трета от глобалното снабдяване с храна разчита на опрашване и здравите търговски кошери са от съществено значение за осигуряване на високи добиви. Въпреки това медоносните пчели са поразени от американски гнилец, като преди това не е имало безопасно и устойчиво решение за превенция на болестта. Явните клинични случаи на американски гнилец подлежат на уведомяване в САЩ и Канада и единственият метод на лечение разчита на изгаряне на пчели и заразени кошери и оборудване, пише Business Wire.

    „Това е вълнуваща стъпка напред за пчеларите, тъй като ние разчитаме на антибиотично лечение, което има ограничена ефективност и изисква много време и енергия, за да го приложим към нашите кошери“, обясни Тревър Таузер, собственик на Tauzer Apiaries и член на борда на California State Beekeepers Association. „Ако можем да предотвратим инфекция в нашите кошери, можем да избегнем скъпи лечения и да съсредоточим енергията си върху други важни елементи за поддържане на пчелите ни здрави.“

    „Ние се ангажираме да предоставяме иновативни решения за защита на нашите опрашители и насърчаване на устойчиво земеделие. Глобалният растеж на населението и променящият се климат ще увеличат значението на опрашването от медоносни пчели за осигуряване на нашите хранителни доставки. Нашата ваксина е пробив в защитата на медоносните пчели. Ние сме готови да променим начина, по който се грижим за насекомите, оказвайки влияние върху производството на храни в глобален мащаб“, каза д-р Анет Клайзер, главен изпълнителен директор на Dalan Animal Health.

    Бактеринът е разработен от Dalan Animal Health и се произвежда от Diamond Animal Health, изцяло притежавано дъщерно дружество на Heska. „Ние сме благодарни за помощта и съдействието, които Diamond успя да предложи – не само в развитието на производството, но също така и регулаторна експертиза“, каза Клайзер. USDA издаде условния лиценз на първо време за 2 години. Далан ще разпространи ваксината на ограничена основа сред търговските пчелари и очаква тя да бъде налична за закупуване в САЩ през 2023 г.

    Ваксината, която съдържа убити цялоклетъчни бактерии Paenibacillus larvae, се прилага чрез смесването ѝ с храна за пчелата-майка, която се консумира от пчелите работнички. Ваксината се вгражда в пчелното млечице от пчелите работнички, които след това хранят с него пчелната майка. Тя го поглъща и фрагменти от ваксината се отлагат в нейните яйчници. След като са били изложени на ваксината, развиващите се ларви имат имунитет, когато се излюпят. Основните проучвания за ефикасност показват, че оралната ваксинация на медоносните пчели може да намали смъртта на ларвите, свързана с инфекции с американски гнилец, причинени от P. larvae. Ваксината не е ГМО и може да се използва в органичното земеделие.

    Ваксината се базира на откритието на Далиал Фрейтак от университета в Хелзинки. Фрейтак и колеги установяват какъв е точният механизъм за предаване на имунитет от пчелата-майка на пчелите работнички.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство