петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1319 прочитания

    Стартира нов Център за данни за европейските иновационни екосистеми

    На интерактивна карта всеки ще може да отбележи своя проект или търси информация за други проекти във всеки регион в Европа
    26 януари 2023, 16:31 a+ a- a

    Българският еврокомисар Мария Габриел организира в Брюксел среща с представители на първите 44 проекта за създаването на Европейски иновационни екосистеми. Проектите се изпълняват по програма „Хоризонт Европа“ и са ключови за изпълнението на новата европейска иновационна програма. В срещата се включиха над 150 иноватори, научни изследователи, предприемачи, инвеститори и представители на академичните среди.

    „Европейската иновационна програма е призив за действие. Това демонстрира и днешната среща. Знаем предизвикателствата за изграждането на приобщаваща иновационна екосистема, но виждаме и възможностите. Само 6 месеца след представянето на иновационната програма, с проектите за иновационни екосистеми вече изпълняваме 25-те ключови дейности. Днешната дискусия е силен сигнал за важността от мрежа за сътрудничество и обмен на добри практики“, заяви българският еврокомисар.

    По време на дискусията представителите на проектите споделиха своя опит и дадоха насоки за бъдещи действия. Проектите за Европейски иновационни екосистеми подпомагат участието, работата в мрежа и взаимовръзката с всички ключови играчи в областта на иновациите и дълбоките технологии. Те насърчават дейности за създаване на съвместни програми между участниците и укрепване на връзката между академичните среди и индустрията. Поставя се специален акцент върху дълбоките технологични екосистеми.

    Мария Габриел обяви на срещата и началото на новия Център за данни за европейските иновационни екосистеми. Целта на центъра е да даде видимост на проектите за създаване на местни и национални иновационни екосистеми. „Сайтът на Центъра предоставя интерактивна карта, на която всеки може да отбележи своя проект или търси информация за други проекти във всеки регион в Европа, описание на дейностите и партньорите в консорциума“, сподели комисар Габриел. Участниците имат и възможността да се свържат с партньори от други проекти и разширят обхвата на дейността си.

    „С новия Център искаме да проследим прогреса в постигането на целите ни за създаване на свързани и приобщаващи иновационни екосистеми, да идентифицираме ключови партньори и набележим областите, върху които трябва да надграждаме. Ролята на местните и регионалните власти ще бъде ключова“, коментира още Мария Габриел.

    „Насърчавам иноваторите, учените и предприемачите в Европа да се възползват от възможностите на новия инструмент, да откриват нови партньори и споделят идеи, визия и добри практики.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 4 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 20 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 20 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 21 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство