четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1995 прочитания

    Google пуска своя чатбот Bard

    Компанията ще използва повече изкуствен интелект в своята търсачка
    07 февруари 2023, 16:16 a+ a- a

    Снимка: Google

    Собственикът на Google Alphabet Inc съобщи, че ще пусне услугата чатбот и повече изкуствен интелект в своята търсачка, както и за разработчиците. Междувременно Microsoft заяви, че планира собствено разкриване на AI.

    Каскадата от новини отразява как Силиконовата долина очаква огромна промяна от така наречения генеративен AI, технология, която може да създава проза или друго съдържание по команда и да освобождава време на голяма част от служителите, работещи на бюро или в администрацията, отбелязва „Ройтерс“.

    Възходът на ChatGPT, чатбот от OpenAI, поддържан от Microsoft, който може да наруши начина, по който потребителите търсят информация, е едно от най-големите предизвикателства за Google в последно време. В публикация в блог главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай каза, че неговата компания открива услуга за разговорен AI, наречена Bard, за да тества потребителите за обратна връзка, последвана от публично издание през следващите седмици.

    Той също така каза, че Google планира да добави AI функции към своята търсачка, които синтезират материал за сложни заявки, като например дали ученето на китара или пиано е по-лесно. В момента Google представя текст, който съществува в мрежата, за въпроси, чийто отговор е ясен.

    Актуализацията на търсачката на Google отразява как компанията подобрява услугата си, докато Microsoft прави същото за Bing, вграждайки възможностите на OpenAI в него.

    Не е ясно как Google ще разграничи Bard от ChatGPT на OpenAI, нито кога точно ще бъде пуснат за употреба. Пичай каза, че новата услуга черпи информация от интернет. Знанията на ChatGPT са актуални към 2021 г.

    „Bard се стреми да съчетае обхвата на световното знание със силата, интелигентността и креативността на нашия“ AI, казва Пичай.

    Зад новия чатбот стои LaMDA, AI на Google, който генерира текст с такова умение, че инженер на компанията миналата година го нарече разумен, твърдение, което технологичният гигант и учените широко отхвърлиха.

    В демонстрация на услугата Bard, подобно на своя съперник, кани потребителите да му дадат задача, като същевременно предупреждава, че отговорът му може да е неподходящ или неточен. След това дава три отговора на запитване за открития на космически телескоп, показа демонстрацията.

    Google разчита на версия на LaMDA, която изисква по-малко изчислителна мощност, за да може да обслужва повече потребители и да се подобрява с техните отзиви. ChatGPT понякога отхвърля потребители поради огромен растеж, като анализаторите на UBS съобщават, че е имал 57 милиона уникални посетители през декември, изпреварвайки потенциално TikTok по използване.

    Google също планира да предостави технологични инструменти, първо захранвани от LaMDA, а по-късно от друг AI, на създатели и предприятия от следващия месец, каза Пичай.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 9 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам