събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1028 прочитания

  Започна изграждането на еднинна квантово-комуникационна инфраструктура у нас

  В инициативата на ЕК EuroQCI участват всички държави членки на ЕС; у нас изграждането на мрежата се координира от Националния център за квантова комуникация КВАЗАР при Института по роботика на БАН
  13 февруари 2023, 08:41 a+ a- a

  Кметът на София Йорданка Фандъкова и Център КВАЗАР обявиха старт на Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура (Снимка: КВАЗАР)

  На 10 февруари (петък) бе даден официален старт на изграждането на първата по рода си квантово-комуникационна мрежа в България, която се реализира в рамките на европейската инициатива EuroQCI. Инициативата е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационния суверенитет на Европа. 

  Съвременните изчислителни способности на суперкомпютрите и квантовите компютри правят стандартната киберзащита все по-трудна. Това се потвърждава и от зачестилите през последните години безпрецедентни хибридни атаки в Европа, които засегнаха не само Бизнеса, но и все повече държавни институции. Именно поради тази причина, през 2020 г. Европейската комисия стартира Инициативата EuroQCI, в която участват абсолютно всички държави членки на Европейския съюз.

  Всяка държава-членка следва да изпълни предварително одобрен от Брюксел Национален план за изграждане на своя квантово-комуникационна мрежа, която ще защитава чувствителни данни и критични инфраструктури, чрез интегриране на квантово-базирани системи в съществуващи комуникационни инфраструктури. В последствие, всички мрежи в държавите членки следва да бъдат обединени в единна европейска мрежа, чрез интерконекторни връзки.

  В България изграждането на мрежата ще се координира от Националния център за квантова комуникация КВАЗАР при Института по роботика на БАН.

  В рамките на следващите 30 месеца експертите на Центъра ще изградят пилотно две квантови трасета. С едното от тях - на територията на град София - ще се подсигуряват информационните масиви на МВР, МО, Министерство на транспорта и самата Столична община. Второто трасе ще бъде с дължина от 280 км. и ще свърже София с Гърция, като бъде доведено до граничен пункт Кулата. 

  Това ще се реализира чрез доставка на специални квантови устройства, които ще бъдат поставени в съществуващите оптични мрежи на телеком операторите и доставчиците на интернет и комуникационни услуги. Така ще бъде създаден допълнителен слой за киберотбрана, който ще работи на принципа на квантовата криптография. Технологията е много скъпа и материята е сложна, а ползите за държавата са големи, тъй като експертите по сигурност на информацията ще бъдат обучени в тази нова и авангардна технология, като участват пряко в изграждането на първите градски квантово-комуникациони трасета. 

  Столична община, която е асоцииран партньор по Националния план, ще посочи свои центрове за големи данни, които да бъдат включени в мрежата, с което да се демонстрира как работи квантовата криптография. Екип от служители по сигурността на информацията на Общината ще имат възможност да бъдат обучени и да станат част от „Националния център за квантово-комуникационна мрежа“ на България, който предстои да бъде структуриран по време на изпълнението на Националния план. 

  „Квантовата криптография е една революционна, не просто иновативна технология, която използва свойствата на квантовите системи за генериране на секретни ключове. Тези секретни ключове са абсолютно случайни и от тях не може да се извлече никаква информация. Това е съвсем различно от класическата криптография, където сигурността се базира на сложни математически задачи, решаването на които отнема дълго време“ – заяви доцент Лъчезар Гергиев, който е представител на България в Борда на EuroQCI в Европейската комисия. „При квантовата криптография разбиването на кодовете е практически невъзможно, тъй като сигурността се гарантира от свойствата на квантовите системи и принципите на квантовата физика“ – допълни още той.

  Сред официалните гости на събитието бяха заместник кмета на София г-н Генчо Керезов, Академик Чавдар Руменин- Директор на Център КВАЗАР, Бригаден генерал Васил Събински- Директор КИС-МО, Генерал-майор Тодор Дочев- Ректор на Военна академия „Г.С. Раковски“, Младен Петров- Изпълнителен директор на Агенция „Инфраструктура на Електронното управление“, Полк. Борислав Генов- Началник на Института по отбрана, както и експерти на Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта представители на бизнеса и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица