петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1281 прочитания

    Започна изграждането на еднинна квантово-комуникационна инфраструктура у нас

    В инициативата на ЕК EuroQCI участват всички държави членки на ЕС; у нас изграждането на мрежата се координира от Националния център за квантова комуникация КВАЗАР при Института по роботика на БАН
    13 февруари 2023, 08:41 a+ a- a

    Кметът на София Йорданка Фандъкова и Център КВАЗАР обявиха старт на Националния план на България за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура (Снимка: КВАЗАР)

    На 10 февруари (петък) бе даден официален старт на изграждането на първата по рода си квантово-комуникационна мрежа в България, която се реализира в рамките на европейската инициатива EuroQCI. Инициативата е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационния суверенитет на Европа. 

    Съвременните изчислителни способности на суперкомпютрите и квантовите компютри правят стандартната киберзащита все по-трудна. Това се потвърждава и от зачестилите през последните години безпрецедентни хибридни атаки в Европа, които засегнаха не само Бизнеса, но и все повече държавни институции. Именно поради тази причина, през 2020 г. Европейската комисия стартира Инициативата EuroQCI, в която участват абсолютно всички държави членки на Европейския съюз.

    Всяка държава-членка следва да изпълни предварително одобрен от Брюксел Национален план за изграждане на своя квантово-комуникационна мрежа, която ще защитава чувствителни данни и критични инфраструктури, чрез интегриране на квантово-базирани системи в съществуващи комуникационни инфраструктури. В последствие, всички мрежи в държавите членки следва да бъдат обединени в единна европейска мрежа, чрез интерконекторни връзки.

    В България изграждането на мрежата ще се координира от Националния център за квантова комуникация КВАЗАР при Института по роботика на БАН.

    В рамките на следващите 30 месеца експертите на Центъра ще изградят пилотно две квантови трасета. С едното от тях - на територията на град София - ще се подсигуряват информационните масиви на МВР, МО, Министерство на транспорта и самата Столична община. Второто трасе ще бъде с дължина от 280 км. и ще свърже София с Гърция, като бъде доведено до граничен пункт Кулата. 

    Това ще се реализира чрез доставка на специални квантови устройства, които ще бъдат поставени в съществуващите оптични мрежи на телеком операторите и доставчиците на интернет и комуникационни услуги. Така ще бъде създаден допълнителен слой за киберотбрана, който ще работи на принципа на квантовата криптография. Технологията е много скъпа и материята е сложна, а ползите за държавата са големи, тъй като експертите по сигурност на информацията ще бъдат обучени в тази нова и авангардна технология, като участват пряко в изграждането на първите градски квантово-комуникациони трасета. 

    Столична община, която е асоцииран партньор по Националния план, ще посочи свои центрове за големи данни, които да бъдат включени в мрежата, с което да се демонстрира как работи квантовата криптография. Екип от служители по сигурността на информацията на Общината ще имат възможност да бъдат обучени и да станат част от „Националния център за квантово-комуникационна мрежа“ на България, който предстои да бъде структуриран по време на изпълнението на Националния план. 

    „Квантовата криптография е една революционна, не просто иновативна технология, която използва свойствата на квантовите системи за генериране на секретни ключове. Тези секретни ключове са абсолютно случайни и от тях не може да се извлече никаква информация. Това е съвсем различно от класическата криптография, където сигурността се базира на сложни математически задачи, решаването на които отнема дълго време“ – заяви доцент Лъчезар Гергиев, който е представител на България в Борда на EuroQCI в Европейската комисия. „При квантовата криптография разбиването на кодовете е практически невъзможно, тъй като сигурността се гарантира от свойствата на квантовите системи и принципите на квантовата физика“ – допълни още той.

    Сред официалните гости на събитието бяха заместник кмета на София г-н Генчо Керезов, Академик Чавдар Руменин- Директор на Център КВАЗАР, Бригаден генерал Васил Събински- Директор КИС-МО, Генерал-майор Тодор Дочев- Ректор на Военна академия „Г.С. Раковски“, Младен Петров- Изпълнителен директор на Агенция „Инфраструктура на Електронното управление“, Полк. Борислав Генов- Началник на Института по отбрана, както и експерти на Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта представители на бизнеса и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство