вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5997 прочитания

    Apply AI or Diе: Кой печели и кой губи от изкуствения интелект?

    AI системи като ChatGPT са нож с две остриета, ако не ги озаптим, не знаем как ще се развият – д-р Артур Кордон, международен експерт в прилагането на изкуствен интелект, пред Economy.bg
    28 март 2023, 10:03 a+ a- a

    Каква ще бъде ролята на изкуствения интелект, ще обсъждат на бизнес форум в София собствениците и изпълнителни директори на компаниите членове на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании). „Изкуственият интелект: бъдещето на бизнеса е тук“ е първото събитие от поредицата на БАСКОМ Business Tree, която е насочена към споделяне нa бизнес опит от дигиталната сфера. Събитието ще се състои на 3 април 2023 от 18:00 ч. в зала The Venue – Инкубатор в София Тех Парк.
    Основен участник в дискусията ще бъде един от най-влиятелните международни експерти в прилагането на изкуствен интелект – българинът д-р Артур Кордон, който е с 30-годишен опит в областта. Сред клиентите му са големи и малки предприятия в САЩ, Япония, Южна Корея, Германия, Белгия и България. Неговата компания Кордон Консълтинг, базирана във Форт Лодърдейл, Флорида, консултира компаниите в интегрирането на изкуствения интелект и обучава специалистите им.

    Какви импликации върху обществото ще има излизането на изкуствения интелект от лабораториите към масова употреба, ускорител или разрушител за бизнеса ще се окаже AI, кои ще са губещите и печелившите от внедряването на ИИ, кои професии и индустрии са най-застрашени, как ще се реши битката за авторските права между изкуствения интелект и креативната индустрия, ще изпревари ли изкуственият човешкия интелект, как надпреварата между технологичните гиганти и между САЩ и Китай ще повлияе на развитието на ИИ и закъсня ли светът с регулациите – тези и други въпроси коментирахме с д-р Артур Кордон.

    Д-р Кордон, генеративният AI е навсякъде в момента. На какво се дължи този бум?
    Това е една от новите технологии, разработена най-вече от Google, но OpenAI и „Майкрософт“ решиха да рискуват и да използват популярната версия с чатбот, която дава възможност на обикновения човек да контактува с изкуствен интелект. В случая на ChatGPT за пръв път имаме средство, с което изкуственият интелект става достъпен за всеки. Самият Майкрософт беше изненадан от този неочаквано голям интерес. За първите 5 дни се премина границата от 10 млн. потребители. Сега вече са стотици милиони ползващите различните форми на този тип метод на ИИ. Оттук нататък вече изкуственият интелект става средство, с което всеки може да работи.

    Преди дни компанията зад популярния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT представи неговия още по-мощен наследник – GPT- 4. По-късно китайската Baidu представи свой чатбот с изкуствен интелект. Google отвори достъпа до чатбота Bard. Какви импликации върху обществото ще има излизането на изкуствения интелект от лабораториите към масова употреба?
    Импликациите са много, но те не са изследвани. Причината е, че научното общество, разработващо системите за изкуствен интелект, концентрирани на 90% в технологични гиганти, знае и действа в сферата на изчислителната техника. А тук трябва да има сериозно взаимодействие между социалните и точните науки. Специалистите в социалните науки не са запознати с технологиите на изкуствен интелект и обратното. Затова няма научна основа за анализ на тези сложни процеси. И за съжаление, възможностите, които тази масова форма на изкуствен интелект открива, са нож с две остриета. Освен в положителна, те действат много силно и в разрушителна посока. И ние все още нямаме средство за анализ как да спрем разрушителните процеси. Това е големият проблем.

    Кога изкуственият интелект действа като ускорител или разрушител за бизнеса?
    Изкуственият интелект е в динамично състояние на експанзия от 10 – 15 години. Аз го наричам „Големия взрив“ по аналогия на астрономията. В областта на индустрията в САЩ този процес вече е приключил. Вече има 2 млн. работници, които по някакъв начин са свързани с изкуствения интелект в американската икономика. 200 000 от тях са на ниво data scientists, т. e. специалисти, които разработват системи за изкуствен интелект.
    Аз консултирам няколко компании. Например от 5 години работя с най-голямата фирма за производство на хартия в САЩ. Там този процес е приключил. И лозунгът е следният: Apply AI or Diе, т.е. или прилагаш и унищожаваш конкуренцията, или ще бъдеш унищожен. Който не се възползва от ускоряващите възможности на изкуствения интелект, ще бъде разрушен. Не преувеличавам. Този процес е протекъл пред очите ми. А сега вече в ускорения си вид ще мине и през малкия бизнес.

    Това ли ще са компаниите, които ще оцелеят – които бързо успеят да интегрират изкуствения интелект в бизнеса си?
    Естествено. Между другото, най-уязвим в момента е ИТ секторът, защото новите възможности позволяват относително добро автоматично генериране на проекти в тази индустрия. И програмистите, които са тясно ориентирани и си мислят, че ще навлязат в изкуствения интелект, като научат един програмен език – Python, и с това ще приключи работата им – не, изкуственият интелект е сложна материя, изискваща много методи. На тях им трябва сериозна преквалификация.

    Към какво?
    Към тези нови методи на изкуствения интелект. Вие говорите за генеративни модели, но те се базират на дълбоки невронни мрежи и човек трябва да знае за какво става въпрос. Това не е безумно трудна материя, но затова трябва преквалификация. И това ще е основният въпрос в следващите няколко години, особено в България.

    Освен ИТ секторът кои други индустрии са застрашени от AI?
    Застрашени са например професиите на преводачите и маркетинг експертите. В момента не бих препоръчал генеративните модели да се използват за сериозен бизнес там, където е необходима фактология или където е необходима информация в реално време.

    Заради халюцинациите ли?
    Единственото, което правят тези модели, е да ни подскажат най-точното съчетание от думи на база на обучението си. И доста често „фактите“, които дават, не са верни. И тук вече е разрушителната роля, защото може да ни насочи и към интелектуален мързел и да си кажем: „ОК, ChatGPT мисли вместо мен“. Но този проблем се решава с по-иновативно образование, а не със забрани.

    Как генеративният AI ще се отрази на креативната индустрия? Вече започнаха съдебни процеси за нарушени авторски права при изграждането на AI модели за генериране на изображения, музика и т.н.
    Това е една от индустриите, която най-вече трябва да внимава в случая. Парадоксът е, че единственият начин да се отличи създаденото от изкуствен интелект и от човека, е пак някаква система за изкуствен интелект. Но много бързо може да се разбере креативността в поезията „Две хубави очи“ на Яворов и в словоблудството, което ИИ започна да бълва. За мен е много ясно. Изкуственият интелект доста дълго време няма да създаде „Две хубави очи“.

    Но при пускането на GPT-4 от компанията създател OpenAI обявиха, че новата версия достига „човешко ниво по различни критерии“. Ще изпревари ли изкуственият човешкия интелект?
    Какъв е критерият на OpenAI?

    Видяхме, че се справя доста по-добре от хората например при изпити за адвокат.
    Най-голямата промяна е именно в изпита за адвокати. Докато предната версия премина 15 – 20% от изпита, сега беше на 80%. И адвокатската професия също трябва да внимава много.

    Илън Мъск определи изкуствения интелект като една от най-големите заплахи за човечеството. А след новата версия GPT-4 коментира, че няма да останат възможности за работа за хората. Ще унищожи ли ИИ професиите ни?
    Не, защото зависи какво се разбира под изкуствен интелект. Генеративните модели в настоящата си форма нямат способността да мислят. Те нямат reasoning или способност да разсъждават.

    Ще достигнат ли такива способности?
    Всички големи сили работят в тази насока, включително и Мъск. Но има няколко фундаментални фактора. Първият е изкуственият интелект да има самосъзнание, т.е. да може да разбере себе си. Например сега ChatGPT може да ви даде 150 рецепти как да се направи пица, без да знае какво всъщност e пица. И докато не се стигне до една съвършена форма на мислене и разсъждение, това няма да стане. Много далеч сме от този етап. Консенсусът засега е, че ще отнеме поне 20 – 30 години. Може и по-рано, защото се хвърлят доста средства. Но ако ние не сме готови да озаптим, т.е. да регулираме този бърз ИИ, ние не знаем как ще се развият нещата по-нататък.

    Наскоро ЕС обяви, че обмисля регулации на изкуствения интелект заради ChatGPT. Закъсня ли светът с регулациите?
    Закъснява. Това не може да стане само ако една институция или географска област реши да го прави.

    Възможни ли са глобални регулации?
    Много трудно. Повече вярвам в естествения режим на регулация между технологичните гиганти, които взаимно ще се регулират.

    Как надпреварата между отделните компании и между САЩ и Китай по отношение на изкуствения интелект ще повлияе на развитието му? Има ли граници за възможностите му?
    Всяка надпревара и конкуренция има положителен ефект. Това много бързо развитие се дължи именно на тази бясна конкуренция. Минусът е, че се концентрира прекалено голям интелектуален потенциал в няколко технологични гиганта. Ако тези хора бяха разпределени на 50 – 100 места, можеше да има много повече идеи и да се работи повече за обществото, а не за бизнеса.

    Какви са рисковете от ускоряването на тази конкуренция, от бързането първи да пуснеш дадена система? Видяхме например как базираният на ChatGPT чатбот на „Майкрософт“ се обясни агресивно в любов и дори заплаши репортер на „Ню Йорк таймс“.
    Винаги в иновациите има някаква степен на риск. Особено за изкуствения интелект е невъзможно да се предвидят всички последствия. И една от причините е, че няма добре разработен системен подход за това какво ще е влиянието на универсален чатбот като ChatGPT върху различните слоеве на населението. Как ще се използва например от терористични групи. Бъдете сигурни, че Ким Чен-ун ще се възползва. Там имат доста добър екип от програмисти. Не познаваме разрушителните ефекти, а трябва да им отделим повече време.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 14 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев