петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4691 прочитания

    Има ли бъдеще програмният език C++?

    Кои са основните му приложения и ще продължи ли да се изучава – Васил Керемидчиев, Технически директор в Chaos, и Станимир Луканов, Staff Engineer във VMware, пред Economy.bg
    22 май 2023, 16:38 a+ a- a

    Станимир Луканов, Staff Engineer във VMware, (л.) и Васил Керемидчиев, Технически директор в Chaos

    България ще е домакин на международна среща за стандартите на програмния език С++. На 9 юни в София ще гостуват създателят на програмния език С++ Бярне Строуструп и Брайс Еделстийн Лилбак, един от председателите на работни групи за стандартизация на програмния език С++ към Международния комитет по стандартизация. Те ще изнесат лекции за бъдещето и новите стандарти на програмния език пред българската технологична общност. В събитието ще участват и експерти от българската група към комитета за С++ стандарти, и представители на Българския институт за стандартизация. Те ще обсъдят как местната технологична общност може да участва във формирането на бъдещите стандарти на С++.

    От 12 до 17 юни във Варна ще се проведе редовна среща на работната група WG21 към международния комитет ISO/IEC/JTC 1/SС 22, която е ангажирана с разработване и приемане на стандартите за програмния език С++. Очаква се повече от 100 световноизвестни експерти в областта на езиците за програмиране от водещи технологични организации да присъстват на срещата и да работят съвместно по новата версия на програмния език (C++ 26). Срещите се организират с партньорството на софтуерните компании Chaos и VMware.

    Защо С++ е един от най-популярните програмни езици, кои са плюсовете и минусите му, какви са основните му приложения в компаниите и ще продължи ли той да се изучава от младите – попитахме Васил Керемидчиев, Технически директор в Chaos и член на работната група за стандартизация на С++, и Станимир Луканов, Staff Engineer във VMware и член на работната група за стандартизация на С++.

    Защо С++ е един от най-популярните програмни езици?
    Васил Керемидчиев: Той се преподава в университетите, има написани доста книги и материал за обучение, чрез които човек може много бързо да навлезе в областта и да започне да прави доста интересни и сериозни проекти.

    Станимир Луканов: C++ има едно много сериозно предимство на фона на всички останали, а именно възможността разработчикът да слезе достатъчно близо до хардуера. Това му позволява да упражни максимален контрол върху хардуера, да получи максимална производителност и в общи линии, ако напише правилно софтуера, да получи оптимален продукт.

    Какви са основните му приложения?
    ВК: Приложенията му са в няколко силни области като системното програмиране и като high performance computing, където ние го ползваме. Например при нас чрез C++ софтуер симулираме светлина, която прави много красиви картинки и изображения, анимации и т.н. Също така се ползва в embedded софтуер, който е за мобилни устройства, за различни контролери. Общо взето навсякъде, където е необходима ефективност.
    Повечето графичен софтуер се пише на C++, тъй като там има страшно много сметки. Например при нас изчисляваме милиарди лъчи, за да генерираме някакви много красиви картинки. За всеки пиксел от картинката се симулират стотици хиляди лъчи на светлина, която да може да създаде едно красиво изображение. За тези физични сметки използваме страшно много изчислителна мощност и се опитваме да извадим максимума от хардуера, който има клиентът. Затова ни трябва подобен език. Целият софтуер, който вграждаме и работим с него, също е написан на C++.

    СЛ: Той е т.нар. general-purpose език, т.е. може да бъде използван за разработка на всякакъв вид продукти – от embedded устройства като тостери, автомобили и роботи до сървърни и облачни системи.
    Във VMware C++ е един от ключовите езици. Използваме го главно за продукти, които реализират изчислителната виртуализация, виртуализацията на мрежи и данни. Защо точно C++? Причината е, че в основата му е заложена една много важна парадигма, а именно, че от езика можеш да използваш само това, от което имаш нужда. Респективно с тази гъвкавост на езика можем да постигнем максимална производителност, като използваме само нещата, които ни трябват, без да се налага да утежняваме продукта с неща, които езикът ни предоставя, но ние не ползваме.

    Какви са плюсовете и минусите му?
    ВК: Плюсовете му са, че дава близък достъп до компютъра и може много ефективно да се управлява хардуерът. Може да се пишат доста големи програми на този програмен език. Минусите са, че понякога е трудно да се напише коректен код. Много лесно може да се допуснат бъгове в кода, което с всяка нова версия на стандарта се опитваме да подобряваме, така че да изчистваме тези страни.

    СЛ: Плюс е, че позволява максимален контрол на хардуера и максимална предсказуемост на софтуера, който правите. Така може да се произведе по-оптимален софтуер, който да работи на по-евтин хардуер. Но това си има цена, а именно сложността на езика. Със сигурност това не е език, който се научава лесно. За да можеш да работиш с него оптимално, се изисква доста практика, а и постоянно самообучение, за да се развивате и да виждате накъде върви стандартът.

    Има ли бъдеще този език?
    ВК: В бъдеще според мен той ще може все по-лесно да се използва. Синтаксисът ще стане по-прост и ще може по-лесно да се пише по-качествен код.

    СЛ: Живеем в изключително технологичен свят, който непрестанно се развива. Имаме умни устройства като умни перални, роботи, прахосмукачки и облачни дейта центрове. За да може те да работят, трябва да се напише съответният софтуер. Езикът C++ може и вече се използва там. А с нарастването на технологиите в света е необходимо да има все повече и повече софтуер, който да се напише за тях. Категорично вярвам, че ще продължи да се използва и в бъдеще. И съм сигурен, че неговата популярност ще расте, т.е. все повече колеги ще предпочитат да използват езика C++ за продуктите си. Защото излизат все повече технологии, които изискват за тях да бъде написан оптимален софтуер, така че тези технологии да са максимално евтини – да използват евтин хардуер и оптимален софтуер. C++ езикът позволява писането на оптимален софтуер, като същевременно дава предимствата на general-purpose езиците за програмиране, така че човек, писал например на език като Java, да може спокойно да се преквалифицира, за да работи на C++, без това да е изключително утежняващо за него.

    Какви биха могли да са бъдещите му приложения?
    ВК: Бъдещите му приложения ще останат същите като досега – а именно писане на много ефективен софтуер, който да използва максимума на хардуера.

    СЛ: Неслучайно езикът еволюира постоянно. Има световен стандартизационен комитет, който се грижи да има регулярни нови версии на стандарта. Разбира се, в тези нови версии се стараем да вкарваме такава функционалност, която е необходима към съответния момент, т. е. се опитваме да развиваме езика. Това не е мъртъв език. Напротив, той е доста жив. Зад него има много сериозна общност. Вкарвайки нови функционалности в езика, той намира все повече и повече приложения. Малко са нещата, които не може да реализирате с него. Точно това е и силата му. Ако решите да пишете за embedded, да, C++ е вашето решение. Ако решите да пишете за облачни технологии, да, отново C++ също е вашето решение.

    Ще продължи ли C++ да се изучава от младите?
    ВК: Ще продължи да се преподава, тъй като много фирми го използват и съответно университетите се опитват да подготвят кадри за тези фирми. Така че не виждам скоро да залезе този език. Няма да е скоро със сигурност. Нашата дългосрочна идея в Chaos също е да го ползваме за правене на нашите софтуери.

    СЛ: Вярвам, че младите хора ще продължат да го изучават, тъй като популярността му расте, а търсенето на кадри със C++ расте. И когато има търсене, е нормално да се появят колеги, които да запълнят това търсене.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 30 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България