сряда, 22 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12099 прочитания

  4 тенденции, които ще променят образованието

  Вижте как технологиите трансформират класната стая
  22 ноември 2012, 15:30 a+ a- a

  Как ще изглежда класната стая на бъдещето? Руското издание на списание Forbes хвърля поглед върху няколко тенденции, които ще променят кардинално начина, по който учим.

   

   

  Вижте кои тенденции ще задават бъдещето на образованието:

  Дистанционно обучение
  Напоследък се появиха много онлайн образователни платформи като Khan Academy и Coursera, които преобърнаха учебния процес на 180 градуса. Като пускат свои или на известни професори уроци и лекции в интернет, те правят обучението напълно достъпно за любознателните от цял свят.

  Персонализация
  В бъдеще компютрите ще съставят персонални програми за всеки ученик и студент, вземайки под внимание неговите интелектуални и емоционални особености. Пример в това отношение е платформата Knewton. Създателите й са разработили софтуер, който детайлно анализира прогреса и навиците на всеки ученик в интернет, като по този начин персонализира учебния процес.

  Игровизация
  Използването на елементи от игри и на игрови дизайн в неигрова ситуация се нарича игровизация (геймификация). Тенденцията навлиза все по-сериозно в бизнеса. Според оценки на различни експерти обемът на този пазар ще достигне между 2.8 и 15 млрд. долара към 2015/16. Прогнозите са игровизацията да проникне във всички сфери на човешката дейност, включително образованието.
  Геймификацията експлатира желанието на хората да получават възнаграждение за някокво постижение. Пример в това отношение е Codeacademy. Тук се предлагат интерактивни курсове по програмиране. При решаване на дадена задача получавате определен брой точки, като може да наблюдавате прогреса си в секцията Acheivments. Прогресът може да се следи и от работодатели, които си търсят талантливи млади програмисти.
  Геймификацията е дълбоко залегнала и при Khan Academy. Учениците там получават баджове и точки за решаването на определени задачи.

  Интерактивни учебници
  Дигиталните версии на повечето списания и вестници са изключително забавни - с цветни снимки, музика и видеоклипове, интерактивни инфографики. Представете си, ако така изглеждаха и учебниците по история! Дигитализацията на учебниците обаче върви много бавно. Опити за промяна на ситуацията правят от Apple и Amazon.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Радев: Финансите на държавата са стабилни
  Спекулации са твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд, коментира президентът
  преди 11 часа
  БНБ и банките у нас преминаха към нова европейска платежна система
  Обновената система ще допринесе за хармонизацията и подобряването на ефективността на финансовите пазари в Европа
  преди 12 часа
  Рекордни нива на икономическия риск отчитат финансовите директори в ЦИЕ
  Намаленото вътрешно търсене, геополитическият риск и недостигът на квалифицирани специалисти ще бъдат основните източници на безпокойство за бизнеса в региона през 2023, сочи доклад на "Делойт"
  преди 16 часа
  Глобалната температура ще се повиши с 1,5 градуса по Целзий за десетилетие
  Индустриалните нации трябва да вземат драстични мерки, показва нов доклад
  преди 16 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 76.5% за година
  Най-големите вложения в страната за януари 2023 са от Люксембург, Нидерландия и Белгия