петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13014 прочитания

  4 тенденции, които ще променят образованието

  Вижте как технологиите трансформират класната стая
  22 ноември 2012, 15:30 a+ a- a

  Как ще изглежда класната стая на бъдещето? Руското издание на списание Forbes хвърля поглед върху няколко тенденции, които ще променят кардинално начина, по който учим.

   

   

  Вижте кои тенденции ще задават бъдещето на образованието:

  Дистанционно обучение
  Напоследък се появиха много онлайн образователни платформи като Khan Academy и Coursera, които преобърнаха учебния процес на 180 градуса. Като пускат свои или на известни професори уроци и лекции в интернет, те правят обучението напълно достъпно за любознателните от цял свят.

  Персонализация
  В бъдеще компютрите ще съставят персонални програми за всеки ученик и студент, вземайки под внимание неговите интелектуални и емоционални особености. Пример в това отношение е платформата Knewton. Създателите й са разработили софтуер, който детайлно анализира прогреса и навиците на всеки ученик в интернет, като по този начин персонализира учебния процес.

  Игровизация
  Използването на елементи от игри и на игрови дизайн в неигрова ситуация се нарича игровизация (геймификация). Тенденцията навлиза все по-сериозно в бизнеса. Според оценки на различни експерти обемът на този пазар ще достигне между 2.8 и 15 млрд. долара към 2015/16. Прогнозите са игровизацията да проникне във всички сфери на човешката дейност, включително образованието.
  Геймификацията експлатира желанието на хората да получават възнаграждение за някокво постижение. Пример в това отношение е Codeacademy. Тук се предлагат интерактивни курсове по програмиране. При решаване на дадена задача получавате определен брой точки, като може да наблюдавате прогреса си в секцията Acheivments. Прогресът може да се следи и от работодатели, които си търсят талантливи млади програмисти.
  Геймификацията е дълбоко залегнала и при Khan Academy. Учениците там получават баджове и точки за решаването на определени задачи.

  Интерактивни учебници
  Дигиталните версии на повечето списания и вестници са изключително забавни - с цветни снимки, музика и видеоклипове, интерактивни инфографики. Представете си, ако така изглеждаха и учебниците по история! Дигитализацията на учебниците обаче върви много бавно. Опити за промяна на ситуацията правят от Apple и Amazon.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 минути
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска, заяви Андрю Бейли
  преди 17 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 18 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 20 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 22 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS