събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    933 прочитания

    Представиха новия български суперкомпютър Хемус

    Уникален инфраструктурен комплекс отвори врати
    19 октомври 2023, 13:40 a+ a- a

    сн: БАН

    Нов инфраструктурен комплекс с най-съвременни технологии за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания откриха днес министър-председателят акад. Николай Денков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и директорът на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) чл.-кор. Светозар Маргенов, който е ръководител на Центъра за върхови постижения.

    Новият български суперкомпютър Хемус е част от комплекса, който включва система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, които да бъдат конкурентноспособни на своите колеги от чужбина в използването на мащабна високопроизводителна техника, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той подчерта, че областите, които обслужва са много - математика и информатика, медицина, химия и др. Инфраструктуратата в България за българските учени се подобри значително за последните години, благодарение на редица проекти, уточни председателят на БАН.

    Този център с новата техника и с учените, които работят в институтите партньори, е на изключително високо европейско ниво. Познавам работата на колегите, които от години разработват нови алгоритми и методи за високопроизводителни изчисления. За тях е много важно заедно с научната експертиза да бъдат оборудвани и със съответната техника на високо ниво, каза премиерът акад. Денков и допълни, че учените работят в сътрудничество с международната научна общност и в институтите на БАН идват както докторанти от чужбина, така и гост- учени. Премиерът допълни, че ще работи за това наличната техническа база да бъде подпомогната и с по-добри заплати за младите учени. Експертите тук са на изключително високо ниво. Тепърва този потенциал ще се развива и ще намира своето приложение в полза на бизнеса и на живота на хората в България, каза още акад. Денков.

    Официалната церемония се проведе в Научен комплекс-1 на БАН с участието на проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката, Бойко Благоев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Мария Косанова, упр. директор на HP, представители на академичната общност и бизнеса.

    Комплексът е изграден от Центъра за върхови постижения по Информатика и ИКТ, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие.

    Уникалната инфраструктура включва:

    Суперкомпютър с близо 100 000 ядра и производителност над 3 PetaFlops (със скорост над 3 х 1015 операции с плаваща запетая в секунда). Суперкомпютърът Хемус дава възможност за извършване на мащабни научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни.

    Система за съхранение на данни. Системата дава възможност за съхранение и обработка на близо 6,72 ПетаБайта данни в съответствие с принципите FAIR, т,е, данни, които отговарят на принципите за намиране, достъпност, оперативна съвместимост и повторна употреба.

    Центрове за разработка на приложения, разположени в ИИКТ и шестте партньора на Центъра за върхови постижения по Информатика и ИКТ. Изградени са 7 високопроизводителни сървърни системи с графични ускорители и специализиран софтуер, свързани със суперкомпютъра и дейта центъра, за обработка и визуализация на данни, разработка и тестване на приложения.

    Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ. Лабораторията разполага с преносими системи за лазерно сканиране, комбинирана система за динамични изпитания и система за индустриална рентгенова компютърна томография с възможност за in situ изследвания. Центърът за върхови постижения по Информатика и ИКТ утвърждава позицията на България като регионален лидер в областта на информатиката и ИКТ

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години