неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    705 прочитания

    Стартира 24. сезон на CodeIT

    За поредна година състезанието ще даде възможност на ИТ таланти от цял свят да премерят знания
    23 октомври 2023, 13:41 a+ a- a

    На 28.10.2023 стартира 24. сезон на международния конкурс по състезателно програмиране на Мусала Софт – CodeIT. За поредна година състезанието ще даде възможност на ИТ таланти от цял свят да премерят знания, бързина и точност.

    CodeIT се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев и с подкрепата на множество бизнес и академични партньори, отдадени на мисията за подкрепа на ИТ талантите в страната и по света. Патрони на първи кръг са проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на СУ „Св. Климент Охридски“; проф. Мая Стоянова, декан на Факултета по математика и информатика, СУ „Св. Климент Охридски“ и д-р Антоан Тонев, директор на СМГ „Паисий Хилендарски“.

    CodeIT е създаден от Мусала Софт през 2000,  днес конкурсът събира стотици участници от България и света. През 2011 той приема нов формат, в който всеки сезон е разделен на два типа състезателни части – СПРИНТ (5+3 задачи) и МАРАТОН (1 задача). Етапите включват “бързи и бавни“ задачи, разпределени в шест задочни кръга. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през годината. От сезон 2013г./2014г.  конкурсът става международен и са въведени  Junior задачи за състезатели до 8-ми клас, изключително важна стъпка за ранното привличане към областта на науките и технологиите. ТОП 5 Junior на всеки сезон участват във финала, включвайки се в отделно младежко класиране.  

    От 2007-ма година конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България – Георги Първанов (Президент на Република България 2002-2012), Росен Плевнелиев (Президент на Република България 2012-2017) и Румен Радев  - Президент на Република България от 2017г. 

    До момента в CodeIT са участвали над 2300 състезатели от 20+ държави, сред които Китай, Сърбия, Северна Македония, Швейцария, Иран, Индия, Швеция, Южна Африка, Белгия, Норвегия, Финландия, Хърватска, Армения, Ирландия, Египет, Кения, Украйна и др. 

    Над 40 души елитен екип от състезатели и олимпийци по информатика в Мусала Софт (CSLAB - Computer Science Lab) отговаря за изготвяне на задачите в конкурса - общо 300+ за тези 23 години. Почетен председател на журито в проф. Красимир Манев.

    Партньорите от държавни, академични, образователни, научни и бизнес среди  надхвърлят 100, а наградите за участниците са повече от 3000.

    От 2012 година Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, който да изнесе вдъхновяваща лекция за финалистите – в България за гостували величия в състезателното програмиране: Брус Мери (Южна Африка), Пшемислав Денбиак (Полша), Пьотр Митричев и Глеб Евстропов (Русия), Паскал Понс (Франция), Иван Катанич (Хърватия), Скот ВУ (САЩ), Юхао Ду (Китай), Румен Христов (България), Христо Венев (България). Тази година участниците се срещнаха с Камил Дебовски (Полша).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години