неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    597 прочитания

    Обучение за незрящи по софтуерно тестване ще стартира в София

    Безплатният курс ще даде на успешно преминалите квалификация като специалисти по тестване на сайтове за достъпност
    26 октомври 2023, 16:45 a+ a- a

    Курс по софтуерно тестване, специално предназначен за квалификация и преквалификация на незрящи хора, ще стартира безплатно тази есен в Bulgaria Mall в София. Организатор на обучението е стартъп компанията Access Drum, профилирана в достъпността на уебсайтове и софтуер.

    Кандидатстването за курса вече е отворено и всички, проявяващи интерес, могат да заявят в свободен текст желанието си да се включат, като изпратят имейл на career@accessdrum.com в срок до 03.11. 2023 г. Курсът е с начална дата 20.11.2023 г. и ще се провежда три пъти седмично от 18:00 до 20:00 ч. под ръководството на квалифицирани QA (Quality Assurance) инженери с интерес в сферата на достъпността. Продължителността ще бъде между 3 и 4 месеца.

    Курсът е специализиран и от организаторите посочват, че ще се приемат само незрящи курсисти или такива със силно намалено зрение, които изцяло разчитат на екранни четци. Друго важно условие е владеенето на английски език на работно ниво. Местата за обучението са ограничени, но екипът на Access Drum планира да провежда такива курсове редовно и така да имат възможност да се включат повече кандидати.

    Терминът „достъпност“ (accessibility) е свързан с възможността дадена среда да се ползва от хора с различни увреждания и е особено популярен в дигитален контекст във връзка с достъпността на уебсайтовете. Европейските регулации поетапно правят достъпността задължителна за различни категории интернет страници, за да се гарантира възможността на всички граждани да ползват онлайн услуги от държавната администрация, да закупуват стоки и т.н. При правилно изградена структура един уебсайт може безпроблемно да се ползва от незрящи потребители, използващи гласови четци, но все още повечето уебсайтове създават различни затруднения.

    „След обучението при нас успешно завършилите курсисти ще могат да извършват тестването за достъпност според основните професионални стандарти, които се ползват от бизнеса. Засега то е профилирано за незрящи хора, но амбицията ни е с времето да го разширим и да покрием различни групи хора с увреждания“, посочват от Access Drum. „ИТ е сфера, която може да предложи повече за тези хора, отколкото си даваме сметка. Чудесно е, че можем да разчитаме на подкрепата на Bulgaria Mall, тъй като важната цел за нас е да предлагаме обучението си безплатно“, допълват от компанията.

    „Решихме да подкрепим инициативата на Access Drum, като им осигурим безвъзмездно подходяща площ за провеждането на курса за софтуерно тестване. Това е сфера, която може да даде интересна професионална реализация на много хора. А Bulgaria Mall е не само място за срещи и пазаруване, но и място, където хората прекарват приятно време със семействата и приятелите си и се забавляват. Защо не и да се обучават и изграждат и като професионалисти”, казаха от мениджмънта на Bulgaria Mall & Bulgaria Towers.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години