неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1157 прочитания

    Извършена е първата в света трансплантация на цяло човешко око

    Тя е направена в допълнение към трансплантация на лице
    10 ноември 2023, 16:19 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Хирурзи извършиха първата в света трансплантация на цяло човешко око, като допълнение към трансплантацията на лице, въпреки че е твърде рано да се знае дали човекът някога ще вижда през новото си ляво око, пише STAT.

    Инцидент с електропроводи с високо напрежение унищожaва по-голямата част от лицето и едното око на Арън Джеймс. Дясното му око все още вижда. Но хирурзите от NYU Langone Health се надяват, че замяната на липсващoто око ще доведе до по-добри козметични резултати за новото му лице, като поддържа трансплантираните очна кухина и клепач. Екипът на NYU обяви в четвъртък (9 ноември), че към момента то прави точно това. Джеймс се възстановява добре от двойната трансплантация миналия май, а дареното око изглежда удивително здраво.

    „Чувствам се добре. Все още нямам никакво движение в него... още не мога да мигам. Но сега получавам усещане“, казва Джеймс пред „Асошиейтед прес“, докато лекарите изследват напредъка му. „Трябва да започнеш отнякъде, някъде трябва да има първи човек“, добавя 46-годишният Джеймс от Хот Спрингс, Арканзас. „Може би ще научите нещо от това, което ще помогне на следващия човек.“

    Днес трансплантациите на роговицата (прозрачната тъкан пред окото), са обичайни за лечение на определени видове загуба на зрение. Но трансплантирането на цялото око (очната ябълка, нейното кръвоснабдяване и критичния оптичен нерв, който трябва да го свърже с мозъка) се смята за равносилен на мисия до луната в стремежа да се излекува слепотата. Каквото и да се случи след това, операцията на Джеймс предлага на учените безпрецедентен прозорец към това как човешкото око се опитва да се излекува.

    „Ние не твърдим, че ще възстановим зрението“, казва д-р Едуардо Родригес, ръководител на пластичната хирургия на Нюйоркския университет, който ръководи трансплантацията. „Но според мен няма съмнение, че сме една крачка по-близо.“

    Някои специалисти се опясяват, че окото бързо ще се сбръчка като стафида. Вместо това, когато Родригес отваря левия клепач на Джеймс миналия месец, дареното кафяво око е толкова плътно и пълно с течност, колкото собственото му синьо око. Лекарите виждат добър кръвен поток и няма признаци на отхвърляне.

    Изследователите са започнали да анализират сканиране на мозъка на Джеймс, което открива някои озадачаващи сигнали от този толкова важен, но увреден зрителен нерв.

    Трансплантациите на лице са редки и рискови. Джеймс е едва 19-ият в САЩ и петият, който Родригес оперира. Експериментът с очите добавя още повече сложност. Но Джеймс решава, че няма да е по-зле, ако дареното око се провали. Три месеца след като Джеймс е включен в националния списък на чакащите за трансплантация, е намерен съответстващ донор. Бъбреци, черен дроб и панкреас от донора, мъж на около 30 години, спасяват други трима души.

    По време на 21-часовата операция на Джеймс хирурзите добавят още един експериментален подход: когато съединяват дарения зрителен нерв с това, което е останало от този на Джеймс, те инжектират специални стволови клетки от донора с надеждата да стимулират възстановяването му.

    През октомври изтръпване предвещава заздравяването на лицевите нерви. Джеймс все още не може да отвори клепача си и носи превръзка, за да го предпази. Но когато Родригес натиска затвореното око, Джеймс има усещане, макар и по-скоро на носа, отколкото на клепача, вероятно докато бавно развиващите се нерви се преориентират. Хирургът също открива фини движения, започващи от мускулите около окото.

    Офталмологът от Нюйоркския университет д-р Вайдехи Дедания провежда набор от тестове. Тя открива очаквано увреждане на светлочувствителната ретина в задната част на окото. Но казва, че изглежда има достатъчно специални клетки, наречени фоторецептори, които да вършат работата по преобразуване на светлината в електрически сигнали, една от стъпките в създаването на зрение.

    Обикновено оптичният нерв изпраща тези сигнали до мозъка, за да бъдат интерпретирани. Зрителният нерв на Джеймс явно не е заздравял. И все пак, когато светлината проблясва в дареното око по време на ЯМР, сканирането записва някакъв вид мозъчен сигнал.

    Това едновременно вълнува и обърква изследователите, въпреки че не е правилният тип за зрение и може да е просто случайност, предупреждава д-р Стивън Галета от катедрата по неврология на Нюйоркския университет. Само времето и повече проучване могат да кажат.
    Все пак операцията бележи „техническа обиколка на силата“, казва д-р Дейвид Класен, главен медицински директор на Обединената мрежа за споделяне на органи, която управлява националната система за трансплантации. „Можете да научите огромно количество от една единствена трансплантация“, което може да даде тласък на полето.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години