сряда, 29 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1128 прочитания

  Хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа зарежда 20 електромобила за четвърт час

  Иновацията е разработка на Централна енергоремонтна база и може да бъде изградена на места, независими от електромрежата
  20 ноември 2023, 10:17 a+ a- a

  Хибридната зарядна станция с фотоволтаична централа и батерии спечели златен медал за иновации от Международния технически панаир в Пловдив тази година. Снимка: ЦЕРБ

  Мощна хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа и 2 батерии може да зарежда с ток от слънцето до 20 автомобила едновременно за по-малко от половин час. Разработката е на Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) EАД. Оттам в момента преговарят за проектиране и изграждане на иновационното съоръжение у нас и в чужбина. 

  Хибридната станция с фотоволтаична централа е и преносима. Тя може да бъде изградена на места, независими от електромрежата и инфраструктурата. 

  Станцията използва слънчевата енергия, генерирана от фотоволтаичните панели, и зарежда батериите ЦЕРБ BESS. След това енергията се подава на електрическото превозно средство. В зависимост от мощността на колата, зареждането отнема между 8 и 15 минути. За сравнение, в момента един електромобил в България се зарежда между 40 минути и 1 час.

  Хибридната станция с фотоволтаична централа и батерии може да бъде изградена както в рамките на съществуваща електромрежа, включително към малки бензиностанции, така и автономно, на изцяло независими от мрежата места. А поради това, че излишната енергия се акумулира в батериите, електромобилите може да се зареждат през нощта или в райони с много малко слънце. „По този начин имате достъп до зелена енергия 24 часа в денонощието, през цялата година, и никакви прекъсвания“, поясняват от ЦЕРБ. 

  Хибридната зарядна станция с фотоволтаична централа и батерии спечели златен медал за иновации от Международния технически панаир в Пловдив тази година. Системата за мониторинг на вибрациите на въртящи се електрически машини, която намалява риска от аварии наполовина, а разходите за поддръжка – с 40% (2015 г.), паспортизацията на силови трансформатори  – „здравният картон“ на съоръженията за диагностика и правилна поддръжка (2022 г.), батерийната система за съхранение на енергията от ВЕИ с управление в реално време и диспечерски пункт  (2022 г.) са други три иновации на ЦЕРБ, отличени със златен медал. Едно от последните нововъведения на компанията е регенерация на отработено трансформаторно масло, която позволява то да се ползва още 30-40 години, вместо да се бракува и изхвърля.

  В момента ЦЕРБ е най-голямото предприятие на Балканския полуостров за диагностика и поддръжка на електрически съоръжения и единственото подобно у нас. Тази година компанията „навършва“ 75 години. Иновациите са основен фокус в дейността на предприятието от приватизацията му през 2001 година. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ИКЕА отвори нов магазин във Велико Търново
  Това е 6-ият обект на шведския бранд в страната
  преди 12 часа
  Над 200 млн. долара финансиране са привлекли проптех компаниите у нас
  Над 1000 души са заетите в тези дружества у нас, сочи нов доклад
  преди 12 часа
  4 млн. лева ще получат български фирми за подобряване на киберсигурността си
  От началото на година до момента са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера
  преди 15 часа
  БНБ повиши прогнозата си за ръста на българската икономика през 2023
  Лихвите по кредитите и депозитите ще достигнат най-високите си стойности в края на 2024 и в началото на 2025, прогнозират от централната банка
  преди 16 часа
  Стартира строителството на 6 км метро през “Слатина” до “Цариградско шосе”
  Още 75 хил. души ще могат да ползват най-бързия и екологичен транспорт
  преди 17 часа
  Китайската централна банка ще подкрепи вътрешното търсене
  За целта институцията ще използва „силна и целенасочена“ политика