събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    721 прочитания

    Кои технологични тенденции ще трансформират живота ни през 2024 г.?

    През 2024 г. ИИ ще става много по-персонализиран в контекста на отделните организации, прогнозират от „Сирма Груп Холдинг“
    10 януари 2024, 09:47 a+ a- a

    Изображение: Сирма Груп Холдинг

    Известната максима, че „софтуерът изяжда света“ вече е видима за всеки, независимо дали се занимава с технологии, или с нещо съвсем различно. Дигитализацията днес е повсеместна и почти няма области от икономиката или обществото ни, които да не са видимо засегнати от нея.

    Тази тенденция ще продължи да се ускорява и през новата година. „Ако през 2023 г. станахме свидетели на масовото навлизане на изкуствения интелект в живота ни, то през тази той ще става много по-персонализиран в контекста на отделните организации. В други области - от банковите услуги, до здравеопазването - вече е налице необходимата инфраструктура и тепърва предстои потребителите да усетят по-масово новите ефекти от дигитализацията“, прогнозира Цветан Алексиев, Главен изпълнителен директор на „Сирма Груп Холдинг“.

    Нови регулации ще бъдат приети в Европа в области като изкуствен интелект, платежни услуги и други. Здравеопазването също ще търпи динамични промени под влиянието на новите технологии, които ще преобразят и голям брой важни обществени сфери. Ето и някои от най-любопитните технологични тенденции, които предстои да видим през следващите дванадесет месеца, според екипа на „Сирма“:

    От изкуствен интелект за потребителите до истински нов член на фирмените екипи
    Големите езикови модели (Large Language Model - LLM) безспорно са звездите на изминалата година и днес се използват повсеместно за всевъзможни задачи. Засега обаче те са източници на общо знание и им липсва персонализация, която да ги направи наистина полезни в бизнеса.
    През лятото на 2023 г. OpenAI отвори своя ChatGPT, позволявайки на компаниите да разработват собствени изкуствени интелекти на база на него. Това е важна стъпка, която през тази година ще доведе до създаването на изкуствени интелекти, много по-персонализирани за работа в контекста на една конкретна организация. „Именно тази тенденция се очаква да разкрие истинския потенциал на големите езикови модели да помагат в нашата ежедневна работа. През 2023 г. наблюдавахме и първите опити за регулация на изкуствения интелект, които ще продължат и през следващите месеци“, добавя Цветан Алексиев.

    Мобилните разплащания – от екзотика към мейнстрийм
    Друга тенденция, която също е започнала отдавна, но през 2024 г. ще стане наистина масова, е навлизането на мобилните разплащания в обществото ни. От супермаркети до градския транспорт в София вече не е новост да видим хора, които плащат за услуги и продукти с просто доближаване на телефона си до апарата. Това удобство и лекота, в комбинация с навлизането на дигиталните портфейли и мобилната търговия правят услугата все по-популярна. „Ще се наблюдава повсеместно интегриране на платежни системи в дигиталните платформи (т.нар. вградени финанси или embedded finance), както и развитието на други гъвкави мобилно ориентирани възможности за плащания. Сирма е сред пионерите в сегмента на дигиталните портфейли у нас, предлагайки решения в тази област на банки и редица финансови организации“, сподели Момчил Зарев, СЕО на Сирма Солюшънс АД.

    PSD3 и незабавните плащания
    След като европейската директива Payment Services Directive (PSD) 2 вече промени осезаемо пейзажа в сегмента на разплащанията, сега Европейската комисия готви следващата стъпка в регулацията на сектора – PSD3, която се очаква да бъде приета през идното лято. Стъпвайки върху вече наложени от PSD2 принципи като прозрачност, отговорност и отворено банкиране, тя ще защитава по-добре потребителите и техните лични данни и ще въведе нови изисквания за силно удостоверяване, както и по-строги правила за достъп до платежните системи и информацията за сметките. „Очакваме използване все повече на решения, базирани на изкуствен интелект и машинно обучение в тези направления, гарантиращи бързина, сигурност и леснота на платежните услуги. Комбинацията на плащания от тип сметка-към-сметка с незабавните трансфери ще поставят основа и фокус за конкурентно развитие на платежните услуги при търговци и реализиране на алтернативни методи на картовите плащания“, добави Цветомир Досков, СЕО на „Сирма Бизнес Консултинг“ АД.

    По-персонализирано здравеопазване
    През следващите месеци можем да очакваме много по-персонализиран подход при здравните услуги, базиран на чатботове и мобилни приложения, задвижвани от изкуствен интелект. „Технологиите предоставят мощни инструменти, които позволяват по-добра диагностика и персонализирани протоколи за лечение. Те ще спомогнат да се намали натоварването на здравните професионалисти чрез провеждането на предварителна оценка на пациентите, предоставяйки им първоначална информация и насоки. Същевременно, ще бъде улеснено предоставяне на персонализирана информация за здравето на пациентите, напомняйки им за срещи, лекарства и др. Един от добрите примери в тази сфера е приложението Diabetes:M на „Сирма“, което е сред най-популярните за хора, болни от диабет в световен мащаб“, добавя Росен Върбанов, СЕО на „Сирма Медикъл Системс“ АД.

    Блокчейн навлиза във физическия свят
    С или без основание в блокчейн общността вече се говори за предстоящия нов цикъл на растеж. По-любопитната тенденция обаче е друга – конвергенцията между блокчейн и „Интернет на нещата“ – два бързо развиващи се сегмента, които заедно създават децентрализирани инфраструктури от ново поколение. Тяхното име е DePIN - децентрализирани физически мрежи, и се използват за всевъзможни цели – от споделено картографиране на улиците, през предоставяне на мобилна свързаност, до прогнози за времето или споделяне на електроенергия. Очакванията са този нов сегмент да придобие масови мащаби именно през 2024 година.

    Още повече киберзаплахи
    За съжаление с навлизането на все по-комплексни нови технологии в живота ни ще се увеличават и киберзаплахите. При това, ако допреди няколко години те застрашаваха основно информацията ни, с възхода на Internet of Things ще нарастват и рисковете във физическия свят около нас. Нашите умни домове, прахосмукачки, автомобили, домашни електроуреди и всевъзможни други устройства тепърва ще са под прицела на хакерите през следващите месеци. Увеличаването на геополитическата нестабилност и на държавно подкрепяните киберпрестъпници също ще допринася за усложняването на обстановката през новата година. Част от решенията на този проблем включва по-добра информираност и обучение на масовите потребители, както и подбирането на по-опитни и надеждни технологични партньори с експертиза в сферата на сигурността. От години „Сирма“ инвестира в обучението и развитието на звено по киберзащита, като през 2023 г. създаде изключително модерен SOC център за защита, наблюдение и превенция от кибератаки, което е в полза както на компаниите от холдинга, така и на външни клиенти, които могат да използват услугата като SaaS решение.

    Екология и отговорен бизнес на фокус
    Наред с подобряването на бизнес показателите, един от най-важните приоритети при внедряването на иновации вече е повишаване устойчивостта и намаляване на отпечатъка върху природата. Компаниите променят своите ценности и поставят ESG политиките на все по-централно място в своята дългосрочна стратегия, което тепърва ще влияе и върху избора на нови технологични решения. Тази тенденция също предстои да става по-видима през следващите дванадесет месеца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години