събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1179 прочитания

    Sakana AI набра $30 млн. в начален кръг за финансиране

    Компанията е основана от бивши изследователи на Google
    18 януари 2024, 14:51 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Sakana AI, базирана в Токио стартираща компания за изкуствен интелект, основана от двама известни бивши изследователи на Google, съобщи, че е набрала $30 млн. в начален кръг за финансиране, ръководен от Lux Capital, с участието на Khosla Ventures.
    Sakana AI се стреми да постави Токио на картата като AI център, подобно на това, което OpenAI направи за Сан Франциско и DeepMind направи за Лондон, каза партньорът на Lux Capital Грейс Исфорд.

    Компанията, която все още няма никакви продукти на пазара, се стреми да направи фундаментални подобрения на днешните AI системи чрез разполагане на голям брой по-малки модели, които комуникират и работят заедно, вместо да създават един гигантски монолитен модел. Тя също така ще работи върху разработването на AI модели, по-подходящи за азиатския пазар, тъй като азиатските символни езици функционират много по-различно от западните езици, каза партньорът на Lux Capital Брандън Рийвс. „Азиатските езици са много слабо проучени, защото повечето големи езикови модели са разработени за западни езици“, каа той.
    Основатели на компанията са бившите изследователи на Google Дейвид Ха и Лион Джоунс.

    Джоунс е петият автор на изследователската статия на Google от 2017 г. „Вниманието е всичко, от което се нуждаете“ (Attention Is All You Need), която представя „трансформиращата“ архитектура за дълбоко обучение, която впоследствие се превърна в основа за чатбота ChatGPT и текущата надпревара за разработване на продукти, захранвани от генеративен AI.

    Преди това Ха е бил ръководител на изследванията в Stability AI и изследовател на Google Brain.
    Всички автори на статията „Вниманието е всичко, от което се нуждаете“ напуснаха Google. Техните нови начинания са привлекли милиони долари финансиране от рискови инвеститори, включително Ноам Шазир, който ръководи стартъпа за AI чатбот Character.AI, и Ейдън Гомез, който основава голям стартъп за езикови модели Cohere.

    Lux Capital е компания за рисков капитал, която е специализирана в дълбоки технологии, инвестирайки в индустрии като космическата индустрия, изкуствения интелект и биологията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 21 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 21 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 23 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години