събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    727 прочитания

    Прост кръвен тест установява мозъчни тумори

    Откритието не просто открива наличието на тумори, но ги идентифицирането им
    26 януари 2024, 15:11 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Хирурзи и учени разработиха първия в света кръвен тест за рак на мозъка, който според експерти може да революционизира диагностиката, да ускори лечението и да повиши процента на преживяемост, пише The Guardian.

    Години наред мозъчните тумори остават изключително трудни за диагностициране. Те засягат стотици хиляди хора по света всяка година и убиват повече деца и възрастни под 40-годишна възраст в Обединеното кралство, отколкото всеки друг вид рак.

    Изследователски екип е проектирал прост кръвен тест, който може да помогне за диагностицирането на пациенти дори с най-смъртоносните форми на рак на мозъка много по-бързо, като потенциално им спести инвазивни и високорискови хирургични биопсии. Пробивът е публикуван в International Journal of Cancer.

    Експерти твърдят, че евтината течна биопсия може да доведе до по-ранна диагноза, което от своя страна ще ускори лечението и потенциално ще увеличи процента на оцеляване. Тестът би бил особено полезен за пациенти с „недостъпни“ мозъчни тумори, които биха могли да се възползват от започване на лечение възможно най-скоро.

    Изследователи от Brain Tumor Research Center of Excellence, управляван от Imperial College London и фонда на Imperial College Healthcare NHS, откриват, че тестът може да диагностицира точно редица мозъчни тумори, включително глиобластом, най-често диагностицираният тип мозъчен тумор при възрастни, астроцитоми и олигодендроглиоми. Тестът има „висока аналитична чувствителност, специфичност и прецизност“, съобщи екипът.

    Учените вече планират допълнителни проучвания за потвърждаване на резултатите и ако успеят, пациентите могат да се възползват от новия тест само след 2 години.

    Кръвният тест TriNetra-Glio, разработен с финансиране от Datar Cancer Genetics, работи чрез изолиране на глиални клетки, които са се освободили от тумора и циркулират в кръвта. След това изолираните клетки се оцветяват и могат да бъдат идентифицирани под микроскоп.

    Според д-р Нелофер Сайед, ръководител на Центъра за върхови постижения в изследванията на мозъчните тумори това е първият такъв тест в света, тъй като в момента няма неинвазивни или нерадиологични тестове за тези видове тумори.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години