неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4045 прочитания

    Проектът за роботизиране на ферми за насекоми CoRoSect обяви успешен край

    Проектът обединява 19 партньора от цяла Европа, сред които беше и българската Nasekomo
    29 март 2024, 11:29 a+ a- a

    CoRoSect, проект, финансиран по програма „Хоризонт 2020“, ръководен от университета в Маастрихт, който стартира през януари 2021 г., приключи успешно през март 2024 г. Целта на проекта беше да насърчи среда за сътрудничество между хора и роботи, като същевременно рационализира трудоемките задачи в производството на отглеждане на насекоми. Основната цел беше да се допринесе значително за оптимизирането и автоматизирането на малки и средни ферми за насекоми, които работят с насекомите Hermetia Illucens, брашнен червей и щурец. Така CoRoSect въведе интегрирана когнитивна екосистема, която заменя монотонните и предизвикателни задачи на отглеждането на насекоми с автоматизирани процеси.

    CoRoSect адресира практически предизвикателства при отглеждането на насекоми като ръчното боравене с касетки, проследяването на условията на виреене, отделянето на ларвите от хранителната постеля и управление на качеството. Четири широкомащабни пилотни демонстрации, проведени в Норвегия, Италия, България и Испания, изиграха ключова роля в усъвършенстването на системата CoRoSect, включваща различни софтуерни и хардуерни компоненти с различни нива на сложност. Благодарение на колективните и индивидуалните усилия на членовете на консорциума и фермите за насекоми, осигурили време, пространство, знания и съответните насекоми, с които работят, системата CoRoSect беше успешно прецизирана.

    „Бих искал да благодаря на Европейския съюз, както и на всички партньори и заинтересовани страни на CoRoSect за техния ентусиазъм, ангажираност и подкрепа през последните 3 години. Заедно бяхме на вълнуващо пътешествие, за да предоставим на фермите за насекоми следващо поколение роботизирани и цифрови решения. Постигнати са забележителни резултати. За мен беше чест да служа на този проект като координатор на проекта.“ Д-р Рико Мьокел ( Dr. Rico Möckel), Универститет на Маастрихт

    Основни акценти от въздействието на CoRoSect:

    • Успешно изпълнение на четири пилотни проекта в INVERTAPRO, Italian Cricket Farm, Nasekomo и Entomotech.

    • Повече от 50 научни и бизнес представители, ориентирани към роботиката, се възползваха от демонстрациите на CoRoSect.

    • Нова, ориентирана към услугата ICP система (Integrated Cyber Physical System), способна да поддържа повече от 97% от планираните ключови целеви задачи и сценарии за адаптиране в реално време при отглеждане на насекоми.

    • Повече от 90% точност на ефективността на роботите за класифициране на ларви.

    • Нов мултимодален метод за отчитане, включително активно отчитане с повече от 90% степен на откриване.

    Иновацията на CoRoSect е в полза на трансформирането на нискокачествени органични продукти в богата на протеини храна, подходяща за хора и животни, в съответствие с принципите на кръговата икономика. Като насърчава симбиозата между хора и роботи, CoRoSect не само революционизира отглеждането на насекоми, но и рационализира производствените процеси, повишавайки устойчивостта и генерирането на приходи.

    Наследството на CoRoSect и перспективите за бъдещето С 19 партньора в цяла Европа, успехът на CoRoSect означава промяна на парадигмата в автоматизацията на отглеждането на насекоми. Неговото наследство бележи началото на нова ера, обещаваща трансформиращи промени в отглеждането на насекоми и автоматизацията на процеса.

    Проектът CoRoSect обедини 19 партньора от цяла Европа, сред които беше и българската Nasekomo, и беше финансиран от рамковата програма на Европейския съюз Хоризонт 2020.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години