четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1973 прочитания

  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge

  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  20 май 2024, 09:51 a+ a- a

  София Тех Парк ще е домакин на първото издание на инициатива South East European Innovators Challenge, която е насочена в подкрепа развитието на стартиращите компании и иновационните екосистеми от региона и е подкрепена от научно-технологични паркове от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Турция.

  Началото на поредицата от обучения, събития, менторски сесии и семинари ще бъде обявено по време на осмото издание на Forum of Advanced Technologies, което ще се проведе Ниш, Сърбия на 12 и 13 юни 2024 г. Това съобщи изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов пред журналисти от водещи сръбски медии, които днес бяха на посещение в българския научно-технологичен парк.

  Визитата беше организирана от представителството на Европейския съюз в Белград по проект „България – съсед от ЕС и пазител на източната граница на Съюза“.

  SEE Innovators Challenge е инициатива на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа, в който си партнират София Тех Парк, Technical University of Gabrovo, Thess INTEC (Гърция), Institute of Entrepreneurship Development (Гърция), Attica Technology Park (Гърция), Euroconsultants S.A. (Гърция), Magurele Science Park (Румъния), Science Technology Park Nis, Science and Technology Park – Novi Sad, OSTIM Technopark (Турция), NKU Teknopark (Турция) и 1773 ITU Teknopark (Турция).

  Инициативата ще даде тласък на иновациите и ще подпомогне повишаването на експертния капацитет в отделни технологични и научни направления в региона. Целта на организациите партньори в алианса е да се стимулира развитието на сътрудничеството между научните и иновационни екосистеми. Тяхната първа инициатива SEE Innovators Challenge ще подпомогне обмяната на добри практики, ускоряването на технологичния трансфер и ще създаде повече възможности за общи проекти и съвместни инвестиции.

  В SEE Innovators Challenge ще могат да участват стартиращи компании от екосистемите на научно-технологичните паркове или иновативните зони от алианса, които работят в областта на изкуствен интелект, големи данни, микроелектроника, финтех, науки за живота. Селектираните компании ще имат възможност да се включат в поредица от обучения и събития, както и да получат менторски насоки и сесии от експерти за развитие на техните бизнеси.

  В рамките на заключителното тридневно събитие в София Тех Парк стартиращите компании ще имат възможност да представят своите проекти и продукти пред международни инвеститори.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 9 часа
  преди 14 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 15 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 16 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании