събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2243 прочитания

  София Тех Парк получи български електрически камион

  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  13 юни 2024, 10:22 a+ a- a

  сн: ТИЗ

  София Тех Парк получи ценен дар - произведения в България електромобил Sevic V500e. Първият в страната научно-технологичен парк с фокус информационни технологии, науки за живота и зелена енергия, ще ползва първия български мини товарен автомобил на ток. Производител на камиона е ситуираната в Тракия икономическа зона фирма Sevic Innovation, дъщерно дружество на българо-американска компания Милара Интернешънъл – световният лидер в роботиката за полупроводниковата индустрия, която успешно навлезе и в електромобилността.

  „Вярваме, че София Тех Парк е идеалното място за представяне на възможностите на Sevic V500e. Нашето сътрудничество има за цел да ускори внедряването на транспортни и логистични решения за чист въздух, особено в големите градове“, коментира Красимир Петков, собственик на Милара Интернешънъл и Севик Иновейшън.

  Той официално предаде ключовете на произведения в България електромобил на Костадин Петков, заместник-председател на Надзорния съвет на София Тех Парк. На церемонията присъстваха Александър Брилис, генерален мениджър на Sevic, както и инженери от компанията, начело с R&D мениджъра инж. Валентин Михайлов.

  Илия Станчев, мениджър събития на София Тех Парк, направи тест драйв на V500e на територията на парка. Той беше силно заинтригуван от факта, че електромобилът има впечатляващ пробег от 300 км с едно зареждане.

  Даряването на Sevic V500e се случи по време на международната конференция Automotive Forum Bulgaria 2024, която се провежда от 11 до 13 юни 2024 г. в Иновационен форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк. Организатор на събитието е Аутомотив Клъстер България в партньорство с Българската агенция за инвестиции (БАИ) и правна кантора Kinstellar. Sevic Innovation е сред участниците в конференцията.

  Посетителите могат да разгледат произведения в България електромобил Sevic V500e - паркиран е пред сградата на форума.

  Броят на участващите компании в Automotive Forum Bulgaria 2024 е внушителен – C4V, Skeleton Technologies, BASF, Kinstellar, Eldrive, Shell, Urban Foresight, Hydrogenera, Sevic Innovation, Yazaki Corporation, Altair Engineering, TRI Soft, DS Smith Bulgaria, Deloitte, Haycad Infotech, Robco Swat, Technology Valley, Toyota Motor Europe, Nidec Elesys Bulgaria, Nexeo Plastics, EtherMind, Dell Technologies, Visteon, HERE Technologies и други. Във форума се включват и представители на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация и иновации (PARAi), Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 14 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство