събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5152 прочитания

  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI

  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева
  21 юни 2024, 10:54 a+ a- a

  Снимка: МОН

  Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии в CVPR'24 от знакови западни университети. Конференцията, която тази седмица се провежда в американския град Сиатъл, е №1 форум в света за компютърно зрение и едно от знаковите събития за изкуствен интелект (ИИ/AI). Традиционно на нея се публикуват някои от най-иновативните проекти в тази научна сфера, а приемането на материали за нея е изключително трудно и престижно.

  В публикуваната програма на конференцията има общо 16 статии с участието на учени от INSAIT. Това е сериозно доминиране на българската научна организация, а броят статии е съотносим с тези на най-добрите университети в света. Така например водещият холандски университет Делфт има 2 публикации, Технион (Израел) - 6, Корнел (САЩ) - 12, а Kеймбридж – 13. Институтът на Софийския университет се доближава до броя публикации на двата водещи американски университета – Принстън, който има сходен брой – 17 и Харвард, които са с 20.

  Статиите от INSAIT включват 6 стратегически направления, като изкуствен интелект за разбиране на човешки движения, изкуствен интелект, който разбира видео, снимки и текст едновременно, автономно шофиране, генеративен изкуствен интелект, квантови изчисления за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и др. Интересното е, че в подготовката на една от тях участие има и единадесетокласничката Рени Паскалева, която е участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

  Така България прави не само знаков пробив на конференцията с общо 16 статии, но сред авторите се записва името на един от най-младите участници в нейната история. Заслужава и да се отбележи, че от създаването на форума преди 40 години до сега не е имало участие на българска научна организация на него.

  CVPR (хирш-5, индекс 422) е както най-авторитетният форум в областта на изкуствения интелект в света, така и на четвърто място сред всички научни форуми наред с Nature, The New England Journal of Medicine и Science.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 14 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство