вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4744 прочитания

  Вижте кои са победителите в състезанието на НАСА „Space Apps Challenge“

  Близо 100 участници са се включили в надпреварата у нас
  22 април 2013, 10:05 a+ a- a

  Екип от шестима студенти и софтуерни разработчици е българският победител в световното технологично състезание на НАСА „Space Apps Challenge“, което се проведе на 20 и 21 април в Академията на „Телерик“ в София. Те създадоха технологично решение за отглеждане на пилета, което улеснява грижата за животните и позволява на хората да произвеждат свои биопродукти.

  Класиралият се на първо място екип се състои от Кирил Николов, Павел Колев и Атанас Керанов, които са възпитаници на Софтуерната академия на „Телерик“, Иван Жеков - софтуерен разработчик и Стоян Стоянов - дизайнер. Второто място отиде при проект за парник за отглеждане на пресни зеленчуци по време на мисии на Луната. Решението бе разработено от учениците от Бургас Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров.

  Първите два екипа в България ще се включат в глобалната надпревара на НАСА и ще се състезават с най-добрите проекти от над 90 държави на финалите през юни 2013.

  Победителите от глобалния финал на НАСА през м. юни ще имат възможност да присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013, както и ще получат практически урок за летене в космоса.

  48-часовият хакатон на НАСА, който се провежда за първи път в България, събра в Академията на „Телерик“ близо 100 участници, разпределени в 20 екипа. Всеки от тях разработи и представи технологично решение с отворен код на глобален проблем, свързан с живота на Земята и развитието на изследователските мисии на НАСА.

  „През последните 48 часа България беше част от световната общност, която едновременно обедини сили и работи за разрешаването на някои от глобалните предизвикателства пред човечеството. Сигурни сме, че благодарение на всички 20 екипа, които работиха в Академията на „Телерик“ този уикенд, България ще има огромен принос към развитието на технологиите, изучаването на Космоса и подобряването живота на Земята,“ отбеляза д-р Светлин Наков, мениджър на Академията на „Телерик“.

  Сред глобалните предизвикателства, по които екипите работиха, са разработване на решение за следене времето на Марс, симулация за индустрията на Луната, разработване на платформа с отворен код за управление на въздушния трафик, визуализация на данни за възобновяеми източници.

  През изминалия уикенд в състезанието едновременно участие взеха 9000 души в над 80 града по целия свят. В организационния екип на събитието на НАСА “Space Apps Challenge 2013 – София” участват Посолството на САЩ в България, Академията на „Телерик“, Фондация StartUP, Джуниър Ачийвмънт България, Асоциация Циолковски, Институт за Космически Изследвания при БАН, ТУ-София, Трейн Софт, УНИБИТ, представители на академичната общност и бизнеса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година