петък, 23 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7737 прочитания

  Роботите започват да изместват хора от селското стопанство

  Напредъкът на технологиите вещае промени в структурата на пазара на труда
  25 септември 2013, 17:13 a+ a- a

  Типично, когато говорим за модерни технологии, в съзнанието ни не изниква образът на някоя нива. И все пак едни от най-впечатляващите изобретения през последните години са именно в сферата на селското стопанство.

  Така например учени от Харвард създадоха по техните думи „най-малкия” летящ робот. Той наподобява пчела и ще може да опрашва растения, както и да следи за зарази. Френски изобретател предлага на пазара робот за кастрене на лозя, който същевременно може да следи състава на почвата. Японци представиха робот, който може да бере ягоди – дейност, за която доскоро се смяташе, че е прекалено деликатна, за да се извършва от машина.

  Роботите се явяват решение там, където работата е еднообразна. „Ролята на робота е да извършва повтарящи се задачи. В това са добри.”, коментира Дейвид Гарднър, изпълнителен директор на Кралското селскостопанско и земеделско общество в Англия пред Metro.co.uk. „Задачата сама по себе си може да е сложна, като например доенето на крава, но ако в основата й лежи един повтарящ се модел, то може да я върши и робот. Макар да се амортизират, роботите не се уморяват и не стават немарливи. Вършат работата винаги по един и същ начин”, добавя той.

  Беритбата на свежи плодове остава едно от най-големите предизвикателства за роботите. „Координацията между ръце и очи, която работниците имат е наистина удивителна. Те са способни да берат изключително бързо. Да се повтори това при машина, със скоростта, с която хората го правят, на икономически обоснована цена – далеч сме още от това”, споделя Даниел Шмолд, от Института по храните към американския департамент по селскостопанство пред „Файненшъл Таймс”.

  Освен решение, роботите се явяват и проблем. Според някои механизацията ще доведе до загуба на работни места и използването на повече пестициди.

  В по-общ икономически план през следващите 20 години 45% от работната сила в САЩ ще бъде заместена от машини, се посочва в доклад на учени от Оксфорд. Авторите вярват, че автоматизацията на труда ще се осъществи на две вълни. Първите повлияни сектори ще бъдат логистика, производство и администрация. Работните позиции в сектора на обслужването, продажбите и строителството също ще се свият. Втората вълна на автоматизация ще зависи от развитието на изкуствения интелект и може да засегне работни позиции в сферата на мениджмънта, науката и дори изкуството. „Технологиите винаги създават едни работни позиции и премахват други. Сега темпото на развитие е много по-бързо откогато и да е било в историята ни. Не създаваме работни места с темпото, с което трябва”, коментира в телевизионен ефир и Ерик Бринджолфсън - професор в Масачузетския институт за технологии.

  Индустриалната революция е започнала като поредица от иновации, сред които парната машина и механизираният автоматичен стан. Те са променили структурата на пазара на труда, ставайки причина много хора да потърсят ново препитание. Крайният резултат от онази епоха според историците обаче е зараждането на истинска средна класа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 6 часа
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 6 часа
  преди 6 часа
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 7 часа
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 9 часа
  преди 11 часа
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията