четвъртък, 29 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1222 прочитания

  Remdesivir не предотвратява смъртни случаи при Covid-19

  Резултатите от ново мащабно проучване в 30 държави показва, че медикаментът не оказва особено влияние върху протичането на болестта
  16 октомври 2020, 14:21 a+ a- a

  Remdesivir, единственото антивирусно лекарство, разрешено за лечение на Covid-19 в САЩ, не успява да предотврати смъртните случаи сред пациентите, според проучване на над 11 000 души, спонсорирано от Световната здравна организация (СЗО).

  „Това прекратява темата - със сигурност няма полза за смъртността“, казва д-р Илан Шварц, лекар по инфекциозни болести от университета в Алберта, Канада, цитиран от New York Times.

  Лекарството получи спешно разрешение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през май след изпитване от Националния здравен институт (NIH), което установи, че Remdesivir намалява малко времето за възстановяване при пациенти, тежко болни от Covid-19.

  Но това проучване също показа, че Remdesivir не предотвратява смъртните случаи, а д-р Антъни С. Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, признава, че това не е „нокаут“ лекарство.

  Окончателният анализ, публикуван този месец в The New England Journal of Medicine, предполага „тенденция към намалена смъртност“ при някои пациенти, получаващи Remdesivir, според производителя на лекарството Gilead.

  И все пак антивирусният препарат е станал част от стандарта за грижа за пациентите с Covid-19 в САЩ и е бил администриран на хиляди пациенти след одобрението му, включително президента Тръмп.

  Проучването на СЗО, наречено „Солидарност“, включва 11 266 възрастни с Covid-19 в 405 болници в 30 държави. Участниците са получили четири лекарства поотделно или в комбинация: Remdesivir, хидроксихлорокин, lopianvir, интерферон или интерферон плюс lopianvir. Около 4100 не са получили никакво медикаментозно лечение.

  В крайна сметка нито едно лекарство или комбинация от лекарства не намалява смъртността, шансовете за механична вентилация или времето, прекарано в болница, в сравнение с пациентите, на които не е било приложено медикаментозно лечение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 минути
  Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за антигенни тестове
  Работи се контактните лица да получават SMS от РЗИ, за да се избегне забавянето
  преди 38 минути
  Франция влиза в нова национална карантина
  Тя ще продължи поне до 1 декември
  преди 50 минути
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  Мелбърн свали карантината след 11 дни
  Щатът Виктория не е регистрирал нито един нов случай на Covid-19 от началото на седмицата
  преди 3 часа
  Германия навлиза в едномесечна частична карантина
  Канцлерът Меркел обеща още финансова подкрепа за бизнеса, който ще бъде засегнат от новите мерки