петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1217 прочитания

    Иновативни технологични центрове отварят врати в бургаски училища (Снимки)

    Център за космически изследвания, лаборатория по Game Development, Център за дигитални създатели са сред новите специализирани кабинети за практическо обучение на децата
    12 януари 2021, 12:47 a+ a- a

    Шест бургаски училища са одобрени и ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове и специализирани кабинети за практическо обучение на децата, съобщиха от Община Бургас.

    Одобрените бургаски учебни заведения, които ще разкрият технологични центрове по програмата на МОН „Изграждане на училищна STEM среда“, са ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията", ОУ "Елин Пелин", ППМГ "Акад. Никола Обрешков", Търговска гимназия, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и ОУ "Васил Левски" - Българово.

    Всички технологични центрове в тях ще имат съвременен дизайн и обзавеждане, както и специализирано техническо оборудване. В новите лаборатории и кабинети ще бъде интегрирано ново учебно съдържание, съобразено с интересите и възрастовите особености на учениците и с акцент върху развитие на тяхната креативност и практически умения.

    В ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията" ще заработи Център за космически изследвания, свързан с изучаването на най-новия предмет в училището. В него ще се извършва симулация на изследователски и инженерни процеси във високотехнологичните индустрии и професиите на бъдещето. Центърът ще бъде тематично разпределен на лаборатории, обединени от т.нар. "Космодрум" - пространство за споделяне на резултатите от ученическите проекти. Водещ партньор в новата дисциплина на училището е Европейското бюро за космически образователни ресурси на Обединеното кралство (ESERO-UK).

    Търговската гимназия ще създаде Център за дигитални създатели, който ще обедини 4 класни стаи. В него ще се интегрират всички природни науки, математиката и информационните технологии за създаването на цялостни проекти. В Центъра ще има зона за дискусия, работни станции за групи от 4-5 ученици, табла за закачане на материали и проекти, кът за учителя. Ще има зони, оборудвани и организирани за социални контакти между учениците през свободно време. Чрез технологиите в Центъра, учениците ще създават дигитално съдържание и продукти на база изучаваните теми, ще развиват дигитални способности, умения за изразяване и презентиране.

    Център за технологии в креативните индустрии ще бъде реализиран в ОУ "Елин Пелин". Той ще се състои от зала за презентационни компетентности с интерактивни маси и таблети, кът за дебати, зони за отдих и студио за дигитални умения във фото и видеомонтажа. Центърът ще се използва за приложни проекти и симулации, решаване на реални казуси, обучение в дигитална среда, експериментална работа. Децата ще развиват своето въображение, комуникационни умения, критично мислене и компетенции за планиране.

    В ППМГ "Акад. Никола Обрешков" ще бъде създаден Център за природни науки и технологии, който ще бъде оборудван със съвременни уреди и апарати за обучение по математика, физика и биология. В него ще има обособени кътове за самостоятелна работа, за прожекции, експериментална работа и наблюдение.

    Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации ще създаде лаборатория по Game Development. Тя ще дава възможност на учениците да създават дигитални компютърни игри и да развиват уменията си по програмиране. Лабораторията ще бъде оборудвана с лаптопи и камери за всеки ученик. Чрез проекта ще да бъдат разработени образователни игри за деца със специални потребности, които да бъдат предоставени на според необходимостта на бургаски детски градини и училища за обучение с тях.

    Център за дигитални създатели ще има и в ОУ "Васил Левски" в град Българово. В него ще има компютърна зала с 3D принтер, чрез който учениците ще се учат да изграждат 3D модели и проекти, както и кът за творчество и отдих.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години