четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4861 прочитания

    Заражда се потенциална втора пандемия: дълъг ковид

    Дългосрочните последици от Covid-19 продължават до 9 месеца, а симптомите продължават да изникват ежеднвено
    22 февруари 2021, 16:23 a+ a- a

    От щата Вашингтон до Флорида, от Калифорния до Масачузетс, се отварят клиники за подпомагане на нарастващия брой американци, страдащи от симптоми на Covid-19 много месеци след поставянето на диагнозата, съобщава CNN.

    Малко повече от година след началото на пандемията не е ясно колко пациенти с Covid-19 продължават да развиват това, което се нарича дългосрочен Covid или дълъг Covid. Неотдавнашно проучване, включващо предимно хора, които са имали само леко преболедуване, установи, че 30% съобщават за симптоми до девет месеца след заразяването с вируса. Други проучвания са установили по-висок процент.

    И почти всеки ден, в който лекарите работят с пациенти с дълъг ковид, установяват нови открития за синдрома, който се разкрива в огромен спектър от симптоми при пациенти от всички възрасти и всякакъв здравен статус преди да се разболеят от Covid-19.

    „Осъзнаваме, че продължава много повече от стандартния поствирусен синдром“, казва д-р Уилиям Ли, специалист по вътрешни болести и основател на Angiogenesis Foundation, неправителствената организация с нестопанска цел, която се фокусира върху ролята на кръвоносните съдове при това заболяване.

    „Тези симптоми могат да продължат до 9 месеца. Вече една година [сме в пандемия] и продължаваме да виждаме отключване на нови симптоми“, казва Ли, васкуларен биолог, който проучва ковид вече почти година.

    Повече от 100 симптома, съобщени от пациентите, включват умора, главоболие, замъглено съзнание и загуба на паметта, стомашно-чревни проблеми, мускулни болки и сърцебиене. Някои дори са развили диабет.

    „Просто съм изумена от това, което се случва ежедневно“, казва Дайна Маккарти, която лекува дълъг ковид в Mount Sinai в Ню Йорк. Тя чува дълъг списък от симптоми, включително замъглено съзнание, учестен пулс и неравномерно кръвно налягане.

    Mount Sinai е първата в САЩ, която отвори клиника за пациенти с дълъг ковид, като стартира своя Център за грижи след ковид през май. Центърът е приел повече от 1600 пациенти и се чака с месеци за час, тъй като търсенето е много голямо.

    Белодробната клиника за възстановяване от ковид в Пиемонт в Атланта отваря врати през ноември и вече има около 1600 пациенти, казва д-р Джерамайн Джаксън, медицински директор. „От ден на ден научаваме все повече и повече за този вирус“, отбелязва той. 

    Не само хората, които са били тежко болни и хоспитализирани с вируса, все още страдат месеци след като са се разболели. „Нови или продължителни симптоми могат да се появят след четири до шест месеца сред като пациентите са се заразили с Covid-19, независимо от тежестта на острата инфекция на SARS-CoV-2“, казва Алфонсо Ернандес-Ромие от CDC по време на уеб семинар за лекари през януари.

    Лекари и терапевти казват, че лекуват хора от всички възрасти и онези, които са били изключително здрави преди да получат Covid, включително маратонци, спортисти и треньори.

    Едно проучване в Ухан, Китай, мястото на първото огнище, установява, че 76% от пациентите, хоспитализирани с Covid-19, все още изпитват симптоми шест месеца след появата на първите симптоми.

    Изследователи, които са проследявали хора, заразени с коронавирус до девет месеца (най-продължителното проследяване до момента) установяват, че 30% все още съобщават за симптоми, а повечето от тях съобщават за по-лошо качество на живот, отколкото преди да се заразят с вируса. Повечето проследени хората (150 от 177) са имали „лека“ болест и не са били хоспитализирани.

    Какъвто и да е окончателният процент, който се оказва в дългосрочен план, огромният брой пациенти с дълъг ковид може да означава втора здравна криза, казват здравните експерти.

    С повече от 110 милиона случая в световен мащаб и над 28 милиона в Съединените щати, „това потенциално може да бъде втора пандемия, която се ражда от първата“, казва Ли.

    Изследователите в деветмесечното последващо проучване пишат, че „дори малка честота на дългосрочни увреждания може да има огромни здравни и икономически последици“.

    Понастоящем няма специфично лечение за дълъг Covid. Засега лекарите се фокусират върху лечението въз основа на симптомите, съобщени от определен пациент, основно, защото пациентите имат различни симптоми.

    Лекарите лекуват симптомите на дълъг ковид, като им поставят диагнози, които съответстват на признаците, като енцефаломиелит/синдром на хронична умора, за едно от най-често срещаните оплаквания – изтощаваща умора.

    Клиниката в Атланта насочва пациентите, които имат симптоми извън специалността ѝ, към други специалисти, каза Джаксън, пулмолог. 

    Сега поне лекарите знаят, че дългияд Covid е реален. Някои пациенти, като Джанет Килкени, казват, че са имали лекари, които просто са отхвърляли симптомите и всъщност не са вярвали на това, което казват в първите месеци на пандемията.

    62-годишната Килкени е работила като ерготерапевт в старчески дом, когато се е заразила с вируса през април. Макар да не е хоспитализирана, месеци по-късно тя е измъчвана от задух и не може да работи пълна седмица.

    „Взимах си почивка, поне един ден в седмицата и буквално се прибирах от работа и лежах на дивана, плачейки“, кавза тя.

    Образната диагностика, направена през юни показва, че тя има белези на белите дробове, които са частично колабирали, а кардиолог открива течност около сърцето ѝ. През юли Килкени заявява, че е излязла в краткосрочен отпуск за инвалидност. Оттогава не е работила. Тя и съпругът ѝ са продали дома си и са се преместили при дъщеря си.

    Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията миналия месец проведоха уебинар, за да помогнат на лекарите да идентифицират признаците и симптомите на дългия Covid и да разберат как се лекуват тези пациенти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 4 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 5 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 12 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава