петък, 01 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4106 прочитания

  Какво е да си Change Angel в една компания?

  За какъв тип бизнеси е подходяща ролята и какви умения са нужни за нея – Явор Мраморенски, Change Angel във Fadata, пред Economy.bg
  07 юли 2021, 13:07 a+ a- a

   

  Явор Мраморенски e ръководител „Софтуерна разработка“ във Fadata. Той е дългогодишен експерт в областта на мениджмънта, ИТ услугите и продуктовите разработки.
  Fadata e софтуерна компания в продуктовия сегмент. Компанията специализира в областта на застрахователния бизнес. Разработваната от нея застрахователна платформа INSIS се нарежда сред водещите в световен мащаб според анализаторите от Gartner.
  Fadata имат в екипа си Change Angels, чиято функция е да търсят и въвеждат иновации в компанията.

  За да разберем повече какво представлява ролята, за кои компании е подходяща и какви умения са нужни за нея, разговаряхме с Явор Мраморенски, Change Angel във Fadata.

  Какво се крие зад позицията Change Angel?
  Change Angel не е позиция, на която човек е назначен в организацията, а роля. Change Angel означава да инициираш и да бъдеш посланик на промяната, каквато и да е тя в този момент за компанията. Никак не е лесно обаче да се превърнеш в такъв. За да бъдеш “номиниран” за тази роля, на първо време ти самият трябва да разбираш и прегърнеш новостите. Трудно е да подкрепиш или насърчиш курса към трансформация, ако ти самият не вярваш в нея. Зад думата “Angel” се крие ангелско поведение и чистота на намеренията. Затова и ролята на Change Аngel е изключително важна и трябва да бъде възприемана с високо ниво на отговорност. Например, не бива да се допуска ситуация, в която Change Аngel не вярва в нещо, но въпреки това бива заставян да проповядва кауза. Фалшивостта веднага се забелязва и тогава човек се превръща в котва на статуквото, а не във вятър на промяната. В резултат – губи ролята си на Change Angel.

  Какво провокира необходимостта от такъв тип роля?
  Вярвам, че оставихме солидните, непоклатими и консервативни институции в миналото. Днес в бизнеса оцеляват само тези, които имат способността да се променят бързо. В този смисъл промяната е начин на живот и мислене, а не събитие с начало и край. За да подпомогне промяната по естествен път, при нас в организациите се роди ролята Change Аngel. Това не са платени длъжности, а естествените лидери на промяната. На практика всеки един от всяко ниво в организацията може да бъде Angel, който да подкрепи прогреса. Това най-често се случва, като подпомага по-неуверени колеги да погледнат по-далеч в бъдещето и припознаят своята собствена роля.
  Обикновено в Change angels се превръщат хора, които са свободомислещи, предизвикват статуквото и предлагат идеи, които понякога могат да имат и твърде радикален характер. Нека не забравяме, че всяка радикална идея е „налудничава”, докато не заживее свой живот и даде своите резултати. Модерният живот, който водим днес, в много случаи е базиран на идеи, които някога са звучали изключително налудничаво и са били качвани на кладите.

  За какъв тип компании е подходяща ролята Change Angel?
  Най-вече за компаниите в процес на промяна, на трансформация – организационна или друга. На практика това са всички бизнеси, които искат да имат успешно бъдеще и улавят навреме външните сигнали на пазара. Компаниите, които имат критична маса Change Angels, обикновено видоизменят включително и своята култура и се превръщат в играчите, които променят цели отрасли и движат света напред. Примерите са пред нас - Apple, Tesla, Virgin group и т.н.

  Какви умения са нужни за работа като Change Angel?
  Комуникационните умения определено са на едно от първите места. Освен това той трябва да е обаятелен, харизматичен, да е лидер. Нужно е да проявява емпатия и да успява да убеди хората в ползите от промяната. Да успява да нарисува бъдещето и да събуди неподозирана мотивация и творческа енергия в околните.

  Какви хора стават Change Аngels във вашата организация?
  През последните 8 месеца Fadata преминава през огромна Scaled agile трансформация, която коренно видоизменя средата в компанията. Scaled agile променя не само процесите в една организация, но и начина на мислене, дори културата. Това не е лесен залък за преглъщане, но е неизбежен, ако искаш да бъдеш сред лидерите в бизнеса.
  В самото начало на това приключение Change Аngels бяхме малкия трансформационен комитет, както и част от C level мениджмънта компанията. Започнахме да ставаме все повече с течение на времето, като приобщихме колеги от всички звена на организацията: Development, QA, Consultancy etc. В личната си роля на Change Angel съм възприел мисията да създам възможно най-много ангели, които на свой ред също да създават ангели. Така трудностите, които изпитваме днес в процеса на трансформация и дори понякога шеговито определяме като „ада на земята“, ще бъдат преодолени по-лесно и с достатъчно критична маса ангели ще се настаним трайно и задълго в „рая на успеха“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 7 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 7 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 8 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 10 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 12 часа
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени