четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1059 прочитания

    Учени от БАН разработват обещаваща алтернатива за устойчиво използване на енергия

    Разработват се нови методи за производство на водород, което може да доведе до значително намаляване на енергията от изкопаеми горива
    20 юли 2021, 11:54 a+ a- a

    Учени от Българската академия на науките (БАН) разработват нови методи за производство на водород, чрез които да предотвратят прогресивното изменение на климата. Фокусът на изследването е производството на екологично чист и гъвкав преносител на енергия, какъвто e водородът, а ръководител на проекта е д-р Елица Петкучева, учен и асистент в Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към БАН. Такава иновация може да доведе до значително намаляване на общото производство на енергия от изкопаеми горива и да допринесе съществено при борбата със замърсяването на атмосферата. 

    Проектът на д-р Петкучева е с фокус върху темата за разработване на технология за устойчиво съхранение на добита от възобновяеми източници енергия, която е от глобално значение. Конкретната цел е откриването на начин за оптимизиране на състава и структурата на използваните катализатори за производство на водород, така постигайки повишаване на енергийната ефективност и понижаване на цената на получените електроди. Нарастващият брой на населението в глобален мащаб и бързото индустриално развитие са сред основните фактори за динамичните изменения в климата. От своя страна високото съдържание на въглероден диоксид във въздуха предизвиква засилване на парниковия ефект в атмосферата. Основен метод за справяне с проблема е преминаването към горива с нулеви емисии, които не отделят въглероден диоксид и са екологично чисти. Такъв преносител на енергия е водородът, който е и сред най-обещаващите алтернативи за съхранение на енергия. 

    „През последните няколко години работата ми е изцяло насочена към разработването на екологични технологии за добив, съхранение и пренос на енергия. Присъединих се към научния екип на ИЕЕС-БАН, за да продължа да следвам мечтата си и да обменям опит с професионалисти в научната сфера, каквито са всичките ми колеги в Академията. Като учени от БАН имаме възможността да работим в лаборатории, оборудвани с модерна апаратура, което несъмнено подпомага изследователската ни дейност. Разработването на нови методи за ефективно производство на водород е иновация, чието постигане изисква не само знания, но и отнема време, което ние сме готови да инвестираме. Вярваме в успеха на проекта и мащабния принос, който може да добие“, коментира д-р Елица Петкучева.

    Д-р Елица Петкучева завършва докторската си степен в Българската академия на науките, а основната област, в която се развива, е водородна енергетика, която се базира на производството на евтин водород, осигурявайки устойчиво производство на енергия. Д-р Петкучева е финалист и в програмата „Най-изявените млади личности на България 2020“.

    През последните няколко години Българската академия на науките насочва основния си фокус върху разработването на иновативни проекти, които се ръководят от докторантите на Академията. Друг обещаващ проект на БАН е тестването на иновативна терапия за лечение на рак, която таргетира предимно злокачествените туморни образувания и е възможно най-щадяща за здравите клетки. Проектът се ръководи от д-р Мария Шрьодер, която разработва ново вещество с изразено избирателно противотуморно действие. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк