петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2115 прочитания

    Нов тест засича наличието на рак и неговото местоположение в тялото

    Изследователи от MIT са разработили нова диагностична система, основана на специално проектирана наночастица
    20 юли 2021, 16:17 a+ a- a

    Илюстрация: MIT

    Изследователи от MIT са разработили нова диагностична система, която може да се извърши като обикновен тест с урина, за да се открие наличието на рак и ако резултатът е положителен, последващ тест може да установи къде се намира в тялото.

    Системата на MIT е изградена около специално проектирана наночастица, която може да произвежда „синтетични биомаркери“ в урината, ако човек има рак, и в предишни тестове се е оказала обещаваща. Но проблемът е, че не може да се каже къде в тялото се намират туморите. Сега екипът е добавил тази функция.

    За да се разпространят в тялото, много видове рак използват ензими, наречени протеази, които разрязват протеините в извънклетъчната матрица. Диагностичните наночастици са покрити с пептиди, които също могат да бъдат нарязани от тези протеази, така че ако някъде има тумори, наночастиците ще носят белезите от срещите си с тях, докато стигнат до урината.

    Да знаеш, че имаш рак и да знаеш къде в тялото се намира, са два много различни въпроса. За да даде отговор на втория, екипът променя рецептата за наночастиците. Те добавят пептид, който се привлича от кисела среда като тази, която туморите произвеждат около себе си, което означава, че наночастиците са склонни да се групират около рака. Учените също така добавят мед-64, радиоактивен индикатор, който свети на изображения от PET скенер.

    Това означава, че наночастиците ще се съберат на мястото на туморите и ще бъдат ясно видими при PET сканиране. Екипът казва, че този метод кара туморите да се открояват по-добре от често използваните PET индикатори, които също могат да накарат органи като сърцето да светят силно и потенциално да скрият всички близки ракови сигнали.

    Екипът тества частиците върху мишки с метастатичен рак на дебелото черво и успява да проследи как реагират на химиотерапията. В дългосрочен план, ако методът бъде одобрен за ползване при хора, изследователите предвиждат той да стане част от годишен здравен преглед.

    „Всяка година можете да си направите тест с урина като част от общ преглед“, казва Сангета Бхатия, водещ автор на изследването. „Бихте направили образно изследване само ако тестът на урината се окаже положителен, за да разберете откъде идва сигналът. Имаме още много работа, за да стигнем до там, но това е крайната цел в дългосрочен план“, казва тя.

    Проучването на MIT е публикувано в Nature Materials.

    Компанията Glympse Bio, на която Бхатиа е съосновател, е извършила клинични изпитвания фаза 1 на по-ранна версия на уринарните диагностични частици и е установила, че са безопасни за пациентите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS