сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3671 прочитания

    Българската PPS Manufacturing разработва първите биоразградими нитрилни ръкавици в Европа в партньорство с ХТМУ

    Потенциалното производство ще бъде в Пловдив, където ще работят над 100 души
    14 септември 2021, 09:29 a+ a- a

    Подписване на партньорски договор между проф. Сеня Терзиева-Желязкова, Ректор на ХТМУ-София, и Георги Петков, председател на борда на директорите на PPS Manufacturing

    Българската компания PPS Manufacturing сключи партньорски договор с Химикотехнологичен и металургичен университет – София (ХТМУ) за разработването на изцяло биоразградими нитрилни ръкавици. Първият етап ще продължи 4 месеца.

    До края на годината Химикотехнологичният и металургичен университет има задачата да проучи възможностите по създаване на формула на изцяло биоразградими нитрилни ръкавици. След предаване на доклада към PPS Manufacturing, българският стартъп ще разгледа резултатите с намерението да премине към реализация и удължаване на партньорството с университета вече с практическа насоченост.

    „За нас този проект е от изключителна важност. PPS Manufacturing е създадена с цел да защити здравето на хората като същевременно се грижи за околната среда. Да създадем изцяло биоразградима нитрилна ръкавица заедно с екипа на ХТМУ-София би било стъпка в правилната посока.“, каза Георги Петков, председател на борда на директорите на PPS Manufacturing.

    „ХТМУ в цялата си близо 70-годишна история е развивал наука, която е подпомагала прогреса на индустрията в традиционните технологии, а през последните години изцяло в иновациите и високите технологии, съобразени с най-високите екологични стандарти и добри практики. За нас срещата с PPS Manufacturing е нова и сме щастливи да се свържем с иновативна компания от Тракия икономическа зона. Надяваме се, че проектът ще завърши с внедряване на ново производство и това ще е стъпка да работим активно в сферата на биоразградимите продукти, биомедицинското инженерство и биоматериалите за приложение в медицината, които съвпадат с новите специалности в университета.“, каза проф. Сеня Терзиева-Желязкова, Ректор на ХТМУ-София.

    Новата фабрика е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за здравеопазването, индустрията и бита. PPS Manufacturing е финансирана изцяло посредством български инструмент – Фонд за Устойчиви Градове, като инвестицията ще надхвърли 10 млн. лв. и ще създаде над 100 нови работни места за региона.

    Производството ще бъде разположено в Пловдив на бул. „Кукленско шосе“. С цел по-бързото усвояване на технологиите и стартиране на производството в PPS Manufacturing ще бъдат привлечени инженер-химици от водещи в областта държави, които ще обучават кадрите в България и ще подпомогнат старта на производствената дейност. Планирано е изграждане на лаборатория за научна и развойна дейност и производствени тестове. Продуктите на компанията ще бъдат тествани в европейска сертифицирана лаборатория и ще бъдат сертифицирани от европейски орган.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 2 часа
    преди 5 часа
    преди 6 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 8 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 23 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места