петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1760 прочитания

    Новаторски проекти донесоха на три българки учени награда от по 5000 евро

    Идеите на дамите, сред които лечение на коронавирус, бяха отличени по програмата „За жените в науката“
    02 декември 2021, 15:24 a+ a- a

    Доц. Ина Анева, която работи в научна сфера Молекулярна биология; д-р Мария Калапсъзова – научна сфера Неорганична химия; Нина Стоянова-Нанкова – научна сфера Медицинска химия са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните смели научни проекти на официална церемония със специалното участие на Илияна Йотова, вицепрезидент на България. За поредна година Йотова подкрепя с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката.

    Бяха наградени и победителките в програмата за 2020, тъй като заради пандемията церемонията миналата година не се състоя.

    Проектът, с който Нина Стоянова-Нанкова впечатли журито на „За жените в науката“ за 2021 г., е фокусиран върху изследването на растението Graptopetalum paraguayense и неговите потенциални лечебни свойства срещу човешки коронавируси. Интересът на Нина и екипа от учени, с който тя работи, към това традиционно тайванско растение е предизвикан от ниските нива на Covid-заболеваемост и летателност, регистрирани в Тайван от началото на пандемията. В основата на проекта ѝ е подозрението, че именно това растение, което тайванците всекидневно консумират, е причината за тези по-високи нива на имунитет на местното население. Това прави проекта на Нина не само интересен, но и изключително актуален и с голямо глобално значение. В момента Нина Стоянова-Нанкова е асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН и е част от лаб. „Теоретична и изчислителна химия“.

    Д-р Мария Калапсъзова е името на втората стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. В момента тя е главен асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН, като е завършила висшето си образование в ХТМУ – София. Научната ѝ дейност и проектът, с който спечели наградата, са съсредоточени върху разработване на по-ефективни и евтини материали за съхранение на зелена енергия и по-специално целят изобретяването на иновативни натриево-йонни батерии. Изследванията на Мария попадат в една от най-бързо развиващите се днес тематики, а именно мащабно внедряване на възобновяема енергия, което е сред приоритетите на Европейския зелен пакт. Научната ѝ кариера включва специализации във водещи световни изследователски организации в областта на електрохимията и енергийните системи, като тя е и активен член на международната мрежа на младите химици.

    Третата стипендиантка по програмата „За жените в науката“ за 2021 г. – доц. Ина Анева, е един от най-прогресивните млади учени на БАН. Тя е доцент в секция „Приложна ботаника“ на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и е научен секретар на институцията. За сравнително кратката ѝ научна кариера (10 години) взема активно участие в изпълнението на 37 научни проекта, на 8 от които е ръководител. Проектът, с който Ина печели стипендията „За жените в науката“ за 2021 г., е фокусиран върху проучване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай по отношение на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, деменция.

    „България ще има начело умни и просветени хора, чийто поглед се въздига високо над асфалта. Хора, които ще върнат високото качество на българското образование и наука, за да бъдат те конкурентни на световно ниво.“ Тази увереност изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаването.

    „Всички знаем колко трудни и предизвикателни бяха последните две години и как те доказаха колко много светът има нужда от наука и колко е важна нейната роля за развитието – нашето и на обществото. Затова съм особено щастлива, че днес имаме възможност, макар и в по-тесен кръг, да почетем не три, а цели шест прекрасни жени учени. Това са шест прекрасни, талантливи, млади жени – стипендиантките по програмата „За жените в науката“ за 2020 и 2021 г. Благодаря на нашите партньори – Националната комисия за ЮНЕСКО в България и Софийски университет, с които заедно стартирахме тази програма в страната преди 11 години!“ – каза Ваня Панайотова, генерален директор на L'Oréal за Югоизточна Европа и България, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

    Програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална комисия за ЮНЕСКО – България, и L'Oréal България. 30 жени учени са отличени досега.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 14 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България