неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  913 прочитания

  Проучване: Подобряване на качеството на въздуха ще спести над 7 млрд. лева в София

  9 отбора представиха идеи в хакатон, насочен към решения за по-чист въздух в България
  28 февруари 2022, 15:13 a+ a- a

  Ако замърсяването на въздуха в столицата се намалява с 4% на годишна база, то би могло да доведе до спестявания в размер на 7,33 млрд. лева в периода 2020-2024. Това сочат данни от проучването „Въздействие на замърсяването на въздуха върху кариерните решения на висококвалифицираните работници в София". Те бяха представени на 25 февруари по време на хакатона „Подобряване на качеството на въздуха в България“, организиран от Clean Air Fund в партньорство с VMware, „Зелена София“, „За Земята“, MOVE.BG, Deloitte и Lime. Събитието се състоя в две части – в първата от тях бе представено изследването, направено от Deloitte по поръчка на Clean Air Fund. Втората част се проведе под формата на хакатон, чиято цел бе да предложи решения за подобряване на въздуха в България.

  Резултатите от проучването сочат, че по-силното замърсяване на въздуха оказва отрицателно въздействие върху предлагането на трудова дейност, като намалява броя на отработените часове и допринася за отсъствията от работа.

  Агата Де Ру от Clean Air Fund сподели по време на представянето, че България, и по-специфично София, са един от ключовите районите за организацията. Според нея чрез последното проучване ще бъде по-лесно да се оформи план за подобряването на качеството на въздуха в столицата.

  В събитието също така взе участие Саша Безуханова, основател и председател на борда на MOVE.BG. Тя разказа за връзката между зелените концепции и нужди и дигиталните решения и обърна внимание, че това е едно от полетата, към които всички граждани на страната могат да допринесат.

  Александър Лазек, мениджър "Устойчивост и икономики" в Deloitte, представи резултатите от проучването, както и основни изводи от него.

  Теодора Полимерова, директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ към Столична община сподели, че един от източниците на замърсяване на въздуха са и необлагородените междублокови пространства, върху които СО е започнала работа в края на 2020.

  Диана Стефанова, вицепрезидент „Регионални стратегии за развитие“ VMware, разказа за локалните инициативи на компанията за намаляване на отпечатъка ѝ върху околната среда, сред които е споделено пътуване, използване на електрически автомобили, служебни велосипеди и др.

  Проучването послужи като отправна точка на 9 отбора, които взеха участие в хакатона „Подобряване на качеството на въздуха в България“. В рамките на четири часа те работиха върху идеи, които да помогнат на общини, компании и граждани в страната да подобрят качеството на въздуха. Сред тях бяха предложения, свързани с изграждането на зелени покриви; приложение, което да събира данните за качество на въздуха, натовареност на трафика от самите потребители и да показва състоянието на определен район в града или страната и др.

  Отбор № 12, който зае първо място в хакатона с ментор Божидар Емануилов, представи идея, състояща се от две части. Първата включва изграждане на мобилно приложение за цялата страна, което да има игрови елемент и е насочено към ученици и работещи хора. Чрез него ще се постигне поетапно подобряване на въздуха в затворени и открити пространства чрез обучение, иновации и игрови елементи. Втората част от решението е практическо образование, включващо иновативен продукт с микроводорасли и ползите от него за намаляване нивата на вредни газове в затворени пространства посредством фотосинтеза.

  Второ място спечели идеята за „Слънчева духалка“ на отбор 13 с ментор Ивайло Хлебаров. Слънчевата духалка работи по цял ден, без нужда от захранване и вреден отпечатък. Целта ѝ е да бъдe възобновяем източник на енергия и да замени използването на отопление, което замърсява въздуха. Тя би могла да се използва като се постави под прозореца и бива напичана от слънцето всеки ден. Така тя отдава топлина и може да бъде преносима в различни помещения.

  Третото място бе заето от отбор №9 с ментор Ивайло Попов и идеята “Райска градина”. Чрез нея ще се използват земите в градовете и околностите им, така че да се опази биоразнообразието и да се насърчи местното производство на селскостопанска продукция по модела на испанската Дехеса.

  Отборите, заели първите три места в хакатона, ще получат специални награди, които да им помогнат да водят живот с по-малко емисии и са предоставени от Clean Air Fund, VMware и Lime.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  преди 2 дни
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство