неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3862 прочитания

  Какво ще промени ChatGPT: Виктор Цветков - CTO на Телерик Академия

  Вижте как ChatGPT ще се отрази на бизнеса, хората и работата в сферата на технологиите според Виктор
  01 март 2023, 09:07 a+ a- a

  Виктор Цветков - CTO на Телерик Академия. Снимка: Телерик Академия

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT (повече ТУК), създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

  Как изглеждат тези промени в представите на лидери в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В новата рубрика на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

  Вижте какво коментира Виктор Цветков - Главен Технологичен Директор (CTO) на водещата трейнинг компания Телерик Академия. Той отговаря за създаването и интеграцията на ключови софтуерни решения, които подпомагат иновациите и развитието на Академията.

  Виктор Цветков има над 15 години стаж като програмист и ръководител на софтуерни екипи. Разполага с богат опит в проектирането и разработката на десктоп, мобилни и уеб приложения. Преди да се присъедини към екипа на Телерик Академия, Виктор работи в няколко продуктови дивизии в Telerik и след това в Progress. Завършил е специалност „Информатика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.  

  Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
  ChatGPT е виртуален асистент, който може да бъде полезен за бизнеса и хората, като предоставя бърз и лесен начин за получаване на информация и поставянето на основи за решаването на проблеми. Бизнесите вече го използват за подобряване на комуникацията с клиентите и предоставянето на бързи и ефективни отговори на техните въпроси. 

  Друг важен аспект е увеличаването на производителността, тъй като ChatGPT може да бъде използван за автоматизиране на рутинни задачи и съответно да освободи време на служителите за по-важни задачи и проекти. Виртуалният асистент може да помогне на бизнеса да открие нови възможности за развитие, като анализира данни и предоставя прозрения, които могат да бъдат използвани за вземане на решения. 

  Съответно желанието на компаниите да се възползват от пълния потенциал на виртуалния асистент ще доведе до повишаване на изискванията за специализиран персонал, който да работи с подобен изкуствен интелект. За да отговорят на динамиката на средата, специалистите днес трябва да бъдат адаптивни, гъвкави и бързо да усвояват нови знания. Независимо дали това е ChatGPT или утрешният ден ще донесе нови промени, това, което няма да се промени, е нуждата от добре подготвен талант, който не спира да се развива и учи. Един от начините, предлагащ пряк път към нови знания и умения, са практическите курсове, включително и нашите Upskill програми. По време на тях само за 3 месеца участниците преминават през програма, която отговаря на търсенето днес и е валидирана с бизнеса. 

  Важно е да се уточни, че силата на софтуер като ChatGPT е в генерирането на „статистически правдоподобна“ информация и съответно най-големи ползи би имала употребата му при въпроси, които нямат конкретен точен отговор. При нужда от достигане на конкретно фактологическо решение на даден проблем би било грешка да се доверим сляпо на виртуалния асистент и е важно хората и бизнесите да разчитат на експертно мнение, което да провери и коригира верността на твърденията генерирани от чатбота.

  Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
  В ИТ сектора както и при останалите бизнеси основната област, в която ChatGPT ще има влияние, е автоматизацията на процеси и дейности. ChatGTP и подобни софтуери могат да бъдат използвани за автоматизиране на задачи, които са свързани с обработката на големи количества данни, създаването на отчети, търсенето на информация и други подобни.

  Това може да доведе до значително увеличение на ефективността на работата на ИТ професионалистите, освобождавайки ги от рутинни задачи и позволявайки им да се фокусират върху по-сложни и стратегически въпроси.

  В ИТ сектора ChatGPT може да бъде използван като инструмент за подобряване на процесите на обучение и развитие на персонала. Софтуерът може да бъде използван за създаване на учебни материали, които могат да бъдат персонализирани за различните нужди на ИТ професионалистите. 

  Програмистите могат да използват големите езикови модели, за да генерират шаблони на код, които след това да бъдат преработени и оптимизирани за конкретните нужди на проекта. ChatGPT може да бъде използван за генериране на тестови случаи, които да се използват за проверка на софтуерното приложение.

  ChatGPT, GitHub Copilot и други подобни могат да бъдат мощни инструменти в помощ на програмистите, които да улеснят много от задачите, свързани с програмирането. Въпреки това тези технологии не заменят специалистите, а изискват от тях да развиват нови умения и компетенции, за да могат да се адаптират към промените и да използват ChatGPT и други нови технологии за оптимизиране на своята работа.

  В Телерик Академия вярваме силно в това и дори днес да не говорехме за ChatGPT, а за друга нова технология, която влияе на работата ни, отново на преден план щеше да излезе адаптивността. Затова тя е неизменен елемент от нашите обучения за ИТ кариерен старт Alpha. Освен технологичните умения и възможността за работа с избран програмен език курсистите ни учат как да учат, да се развиват, да бъдат любопитни. Тази холистична подготовка е ключова за бързата им реализация след завършване, а за много от тях и за кариерното им израстване. Това се потвърждава и от проучване сред всички завършили курсисти през последните 13 години - над 90% са съгласни, че подготовката им в Телерик Академия им е помогнала да усвояват нови технологии по-лесно, а 95% смятат, че Академията е допринесла за бързото им кариерно израстване.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на TELERIK ACADEMY OOD в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

  Атанас Райков - Вицепрезидент във Viber
  Борис Христов - Основател на 356labs
  Светлин Николаев - Директор „Иновации и UX“ в Progress
  Бьорн Стансвик - Founder & CEO в МенторМейт
  Боян Кроснов - Chief of Product в StorPool
  Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware
  Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България
  Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
  Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
  Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
  Михаил Панайотов - CTO на TechPods
  Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева