събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1468 прочитания

  INSAIT работи в тясно сътрудничество с най-добрите израелски учени

  Министър Пулев се срещна с д-р Eйнат Mагал, член на Съвета на Израелския орган за иновации
  16 март 2023, 16:10 a+ a- a

  Александър Пулев и Eйнат Mагал (Снимка: МИР)

  Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) у нас, българските компании за карго дронове, високотехнологичните компании за наносателити, както и получаването на Стартъп виза за развиване на високотехнологичен бизнес бяха сред темите, които обсъдиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и д-р Eйнат Mагал, член на Съвета на Израелския орган за иновации и заместник-главен научен директор по иновации в Министерството на иновациите, науката и технологиите на Израел. Срещата се проведе в рамките на визитата на министър Пулев в Израел, където вчера се срещна с Офир Акунис, министър на иновациите, науката и технологиите на Израел.

  На нея министърът представи първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT. По думите му, той е ключов не само за България, но и за региона във връзка с високите технологии и развойната дейност. По време на разговора стана ясно, че INSAIT работи в тясно сътрудничество с Технион – израелският елитен университет, както и с нобеловия лауреат за химия проф. Дан Шехтман. Пулев сподели, че преди две седмици в Института лекция е изнесъл проф. Еран Яхав (преподавател в Технион), който е и член в Надзорния съвет на INSAIT.

  Министър Пулев изтъкна още, че у нас дейност развиват и български компании за карго дронове, които да предоставят различни логистични услуги с амбицията да пренасят до 400-килограмови пратки. „Програмата за дроновете е изключително важна. Смятам, че всяко правителство би трябвало да бъде готово с такъв вид решения, предвид променящата се геополитическа обстановка и преместването на голям брой хора от едно място на друго“, каза още той. Пулев даде за пример земетресението в Турция през февруари, за което бяха дарени жилищни контейнери за останалите без дом граждани. Сред приоритетите на Иновационния институт на Израел са именно дроновете, преместваемите модулни конструкции и автономния публичен транспорт, заедно с технологиите, свързани с храните и климата, стана ясно по време на срещата. Бяха обсъдени още добрите практики в Израел и изградената от правителството екосистема от фондове за рисков капитал. Пред министър Пулев бяха представени някои от водещите програми, получили световно признание като създатели на израелската индустрия за рисков капитал, които инвестират в технологични компании в секторите на комуникациите, информационните технологии и науките за живота. В момента активните фондове в страната са 400. Друга водеща програма е „Програмата за нанотехнологии“. В Израел има изградени шест нанотехнологични центъра в академичните среди.

  Министърът на иновациите и растежа сподели, че в страната ни има високотехнологични български компании за наносателити, които си партнират успешно с други страни от региона, за осигуряване на ранно откриване на природни бедствия, оптимизиране на икономическото въздействие и спасяването на животи.

  Пулев каза още, че преди месец Министерството на иновациите и растежа (МИР) е стартирало процеса по издаване на т. нар. Стартъп виза – удостоверение, което дава възможност за издаване на разрешение за продължително пребиваване на чужденци (извън Европейския съюз), които искат да развиват в България иновативни бизнеси, използващи високи технологии и развиващи научно-изследователска и развойна дейност. Д-р Eйнат Mагал посочи, че в Израел също се издава Стартъп виза и ако български компании имат интерес да развиват идеите си там, това е добра платформа, която да използват.

  Министър Пулев отправи покана към д-р Магал и екипа ѝ за работно посещение в България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 1 ден
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 1 ден
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 1 ден
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 1 ден
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 1 ден
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI