неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1259 прочитания

  Юджийн Голанд, DataArt: Развитието на AI инструментите е предпоставка за обещаващо бъдеще за софтуерния бранш

  Въпреки че AI може да помогне при писането на код, в крайна сметка зависи от хората да решат кой код да използват, казва Главният Изпълнителен Директор на DataArt
  22 май 2023, 15:30 a+ a- a

  Юджийн Голанд - Главен Изпълнителен Директор на DataArt. Снимка: DataArt

  С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT, създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. Софтуерният бранш се очаква да е един от най-засегнатите, като ChatGPT поражда както оптимизъм за нови възможности и подобряване на продуктивността, така и страхове от загуба на работни места. 

  Вижте как напредъкът на AI ще се отрази на софтуерната разработка според Юджийн Голанд - Главен Изпълнителен Директор на глобалната софтуерна компания DataArt.

  Напоследък се чуват все повече опасения, че интегрирането на AI в процеса на разработка на софтуер може да намали търсенето на подобен тип услуги. Вярвам, че въздействието на изкуствения интелект ще бъде точно обратното. Развитието на AI инструментите е предпоставка за обещаващо бъдеще за софтуерния бранш, последвано от повишена производителност, по-ниски разходи и нарастващо търсене.

  Повишена производителност, водеща до ръст в индустрията

  Програмирането с помощта на изкуствен интелект ще стане по-ефективно, което ще позволи на разработчиците да генерират по-голямо количество код за по-кратко време, като по този начин ще се редуцира цената на софтуерните продукти. Намаляването на разходите ще увеличи възвръщаемостта на инвестициите за софтуерни проекти, което ще ги направи по-атрактивни за бизнеса и инвеститорите.

  В резултат на това все по-голям брой нежизнеспособни проекти ще достигнат своя край, което от своя страна ще увеличи търсенето на аутсорсинг компании и услуги ще стимулира растежа на индустрията. Например при нас в DataArt има множество проекти, готови да стартират, зависещи от разумна възвръщаемост на инвестициите. Така по-малките клиенти с ограничен бюджет могат да получат повече софтуерни услуги в рамките на възможностите си. Тази повишена ефективност дава възможност за растеж на бизнеса и в крайна сметка води до увеличени бюджети.

  Софтуерните специалисти могат да разгърнат своя потенциал

  Възможността на хората в екипа ни да реализират своя потенциал е един от ключовите приоритети в нашата компания. Новите технологии, базирани на AI, са в състояние да допринесат за това изключително много. С методите на рационализиране или автоматизиране AI инструментите позволяват на инженерите да отделят по-малко време за писане на код и да не се занимават с обикновени и повтарящи се задачи като генериране на код, рефакторинг, документиране или коригиране на грешки. Така те ще имат повече време за дейности на по-високо ниво, като същевременно се ангажират повече с различни бизнес предизвикателства.

  Според мен опитът в създаването на код остава от решаващо значение за ефективното внедряване и използване на AI. Софтуерните специалисти трябва да поддържат здрава основа при познанията си в областта на компютърните науки, модерната системна архитектура, да познават в детайли принципите за управление на проекти и работата в екип. Въпреки че AI може да помогне при писането на код, в крайна сметка зависи от хората да решат кой код да използват.

  Ролята на софтуерните компании

  Що се отнася до компаниите за разработка на софтуер, то те ще продължават да имат водеща роля. Ще имат още повече причини да инвестират значителни ресурси за интегриране на AI в работните процеси, свързани с програмиране. И се явяват ранните осиновители на AI базираните технологии, използвайки своя мащаб, чрез който да настроят своите управлявани от AI методологии и да постигнат максимална ефективност.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева