сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1092 прочитания

  Проучване: 2/3 от ИТ лидерите в България се възползват от предимствата на AI

  В топ 3 сфери на приложение на AI у нас са: ИТ операциите, киберсигурността и електронната търговия, сочи проучване на Equinix
  14 юни 2023, 13:37 a+ a- a

  сн: ЕП

  Повече от четирима от 10 анкетирани ИТ лидери в световен мащаб (42%) и 56% от колегите им в България смятат, че съществуващата им ИТ инфраструктура не е напълно подготвена за изискванията на технологията за изкуствен интелект (AI), въпреки широкото ѝ приложение в индустриите. Това показва тазгодишното проучване на глобалните технологични тенденции на Equinix - Equinix 2023 Global Tech Trends Survey. Проучването, което изследва отговорите на ИТ лидерите за напредъка на AI в техните организации, идва след година на значителни пробиви в сферата, които доведоха до бързо внедряване на технологията в приложения както в секторите бизнес-към-бизнес, така и бизнес-краен потребител.

  „Технологичните лидери в световен мащаб ускоряват интегрирането на AI в техните организации. Изкуственият интелект все повече се превръща в критично важен фактор, даващ възможност за интелигентни и автономни системи, които захранват съвременния бизнес. Тези, които не успеят максимално да се възползват от него, могат да изостанат,“ каза Каладхар Воруганти, старши технолог в Equinix.

  Проучването потвърждава, че навлизането на AI нараства във всички сектори, като 85% от анкетираните 2 900 професионалисти, вземащи решения в областта на ИТ по целия свят, и 61% от тези в България, искат да се възползват от предимствата на AI и вече използват или планират да го използват в множество ключови функции. Най-вероятно е организациите да използват AI или планират да го направят в ИТ операциите (85%), следвани от киберсигурността (81%) и клиентското изживяване (79%). В България топ 3 на функциите, в които да се приложи AI, се заема от ИТ операциите (61%), киберсигурността (57%) и електронната търговия (56%).

  „Успешното разработване на точни AI модели зависи от защитен и високоскоростен достъп както до вътрешни, така и до външни източници на данни, които могат да бъдат разпръснати в множество облаци и посредници, обменящи данни“, добави Воруганти. „Например, когато организациите се впускат в създаването на свои собствени частни генеративни AI решения, те може да искат да обработват своите поверителни данни на частно и сигурно място с високоскоростен достъп до външни източници на данни и AI модели. Освен това навлизаме в епоха, в която повече данни се генерират в периферията (edge). Следователно обработката на AI трябва да се случва там с оглед на производителност, поверителност и оптимизиране на разходи. За да задоволят горепосочените изисквания, техническите лидери могат да внедрят хибридни решения, при които обучението на AI модели и изводите на модела могат да се извършват на различни места. В крайна сметка, за да създадат мащабируеми AI решения, организациите трябва да преценят дали техните ИТ инфраструктури могат да поемат необходимият обем на данни, споделяне, съхранение и обработка на масивни и разнообразни набори от данни, като същевременно имат предвид устойчивостта.

  Що се отнася до комплексните стратегии за AI, Енгъс Тран, главен изпълнителен директор и съосновател на harrison.ai, отбеляза: „Защитеният хостинг на нашите изчислителни платформи и платформи за съхранение на данни е най-големият ни технически приоритет, докато изграждаме AI решения за клиницисти по целия свят. Разчитаме на изключително бърза и директна връзка, която да осигури на хибридни облачни модели възможност за преместване на извънредно големи набори от данни, върху които упражняваме и разработваме нашите AI решения. Тази цифрова инфраструктура ни позволява да се справяме с по-големи проблеми в здравеопазването – от решения за образна диагностика до нови AI решения за здравеопазване, изискващи повече данни и обработка – помагайки да подобрим стандарта на глобалното здравеопазване и да постигнем нашата визия за въздействие върху един милион живота на ден.“

  ИТ лидерите в EMEA изпитват най-голяма несигурност във връзка със способността на тяхната инфраструктура да посрещне нуждите на AI (49%), в сравнение с лидерите в Азиатско-Тихоокеанския регион (44%) и Северна и Южна Америка (32%).

  В допълнение към обновяването на дигиталната инфраструктура, проучването също така подчертава необходимостта от образование и сътрудничество, за да се даде възможност на ИТ екипите да оптимизират внедряването на тази инфраструктура, като 37% от тези, които развиват своите ИТ екипи, търсят опит в областта на AI и машинното обучение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 11 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 13 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 14 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 16 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите