петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1795 прочитания

  България пак предпоследна по иновации в ЕС

  Ето коя страна е най-иновативна в ЕС
  09 юли 2024, 16:33 a+ a- a

  снимка: Istock

  България отново е предпоследна в областта на иновациите в ЕС. Това показва доклад на Европейската комисия. Заедно с Румъния страната ни е на дъното в Евросъюза.

  Въз основа на своите резултати държавите членки се категоризират в 4 групи: Лидери в областта на иновациите (резултатите са над 125 % от средната стойност за ЕС), Силни новатори (между 100 % и 125 % от средната стойност за ЕС), Умерени новатори (между 70 % и 100 % от средната стойност за ЕС) и Нововъзникващи новатори (под 70 % от средната стойност за ЕС).

  България е в последната група на Нововъзникващите новатори.

  Дания продължава да бъде най-иновативната държава от ЕС, следвана от Швеция, която оглавява класациите между 2017 и 2022.

  Понастоящем две държави принадлежат към различна група на резултатите. Естония става силен новатор, следвайки стабилен модел на растеж от 2017 насам. Белгия, която беше лидер в областта на иновациите през 2023, се премести в категорията „Силни новатори“, въпреки че запази петата си позиция в класациите като цяло.

  Един по-широк анализ, включващ други европейски държави и избрани световни конкуренти, показва променяща се международна обстановка. Швейцария е най-иновативната европейска държава, а Южна Корея продължава да бъде най-иновативният световен конкурент през 2024 г., докато Китай изпревари Япония и постепенно намалява пропастта си с ЕС.

  Докладът се основава на 32 показателя, обхващащи икономиката, бизнеса и предприемачеството, иновационните профили, рамката за управление и политика, изменението на климата и демографията.

  В глобален контекст ЕС поддържа стабилна позиция, като демонстрира добри резултати по повечето показатели, включително в МСП, въвеждащи иновации в областта на продуктите и процесите и технологии, свързани с околната среда. ЕС все още е изправен пред предизвикателства в сравнение с основните си конкуренти в световен мащаб в области като интелектуалните активи, сътрудничеството между иновативните МСП и разходите за научноизследователска и развойна дейност в стопанския сектор.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 5 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 10 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 10 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 12 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект