петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10460 прочитания

  Киберсигурността вече засяга всеки човек по света

  Как се промени киберсигурността в последните години, допринесе ли AI за това и как и кое е общото между нея и детските приказки, разказва Лука Вигано, преподавател в King’s College London
  10 юли 2024, 11:09 a+ a- a

  Лука Вигано е преподавател в Департамента по информатика на King’s College London във Великобритания, където завежда Групата по киберсигурност. Неговата работа се фокусира върху анализа на киберсигурността, като не се ограничава само с формални подходи. Той изследва как различни произведения на изкуството могат да бъдат използвани, за да обяснят сложни термини и как формалните обяснения могат да се комбинират с различни форми на сторителинг.

  Освен учен Лука е още сценарист и автор на пиеси. Негови творби са публикувани и продуцирани в Италия, Великобритания и Русия. Първият му кратък филм на английски, The First, представя бъдеще, в което правата на съзнателните същества са противопоставени срещу свободата, идентичността и етиката.

  Лука бе сред лекторите на пролетното издание на форума за популярна наука Ratio. Economy.bg се срещна с него, за да поговорим за общото между кберсигурността и приказките, как тя се промени през последните години, помага или пречи изкуственият интелект и какво задължително трябва да знаем.

  Къде е пресечната точка между киберсигурността и приказките?
  Интересният момент и пресечната точка между киберсигурността и приказките е фактът, че много от проблемите на киберсигурността, с които се занимаваме днес, много от решенията за киберсигурност, които сме разработили днес, всъщност вече съществуват в приказките – очевидно по различен начин, без технология, без дигитален компонент. Но основните идеи вече присъстват в приказките. Например удостоверяването, доказването на вашата самоличност, доказването кой сте е нещо, което е много важно в приказките. Моят стандартен пример е Пепеляшка, където тя е удостоверена от факта, че е единствената, чийто крак влиза в стъклената пантофка. Е, това е проблем, с който се занимаваме ежедневно. Когато влезем в система и доказваме самоличността си може би чрез парола или чрез лицево разпознаване, или чрез нашите пръстови отпечатъци.

  От всички неща, които могат да помогнат за опростяване на тази сложна материя, защо точно детски герои?
  Детските герои са важни, защото са част от нашите култури. Независимо къде по света отидете, хората са свикнали да слушат приказки и да разказват приказки. Без значение коя култура разглеждате, без значение кой език разглеждате, има някои приказки, които са част от популярната култура. И всъщност в много случаи това са едни и същи приказки с няколко вариации. Така например „Пепеляшка“ съществува в над 700 вариации по целия свят.

  Как се промени киберсигурността през последните няколко години?
  Промени се значително, защото се превърна от проблем, който засягаше само няколко души, а именно онези, които имаха информация за защита, обикновено правителството, военните, богатите хора или както знаете хората, работещи за определени компании, от това се превърна в проблем, който е проблем за всеки човек по света. Животът ни е онлайн. Разбира се, говоря за западния свят, но това се променя и в други части на света. Животът ни е онлайн, което е страхотно, защото наистина опростява начина, по който работим, начина, по който взаимодействаме с инфраструктурата, с правителството и всичко останало. Но това също означава, че изведнъж киберсигурността е проблем за всеки един от нас, за всеки гражданин.

  Кое е най-важното нещо, което трябва да знаем за киберсигурността?
  Трябва да знаем две неща, че сме част от системата. Знаете ли, фактът, че всеки един от нас може да допринесе за сигурността на нашия свят или за несигурността на нашия свят...

  Как?
  Ако аз бъда атакуван, ако някой ми открадне паролата, той може да ми направи лоши неща, но може би може да направи лоши неща и на компанията, за която работя. И така, аз работя за King's College London, университет, и хората могат да използват акаунта ми не само за да откраднат парите ми, да речем, но и да влязат в контекста на King's College London и да причинят някаква вреда там. Така че всички ние носим отговорност до известна степен и трябва да сме сигурни, че разбираме основите, за да можем да допринесем за цялостната сигурност.

  Как широката достъпност до AI променя сферата?
  AI е възможност и проблем едновременно. Възможност, защото променя света, в който живеем, за добро, но го променя и за лошо, защото очевидно ИИ може да бъде използван неправилно, може да се злоупотребява с него. Има етични въпроси около използването на AI и тези въпроси се отнасят и до киберсигурността. Така че има системи с изкуствен интелект, които повишават киберсигурността на нашите инфраструктури, на нашия свят. Но има и AI системи, които могат да се използват за атака. Така че трябва да помислим за това.

  Помага или вреди ИИ на киберсигурността?
  И двете. AI може да помага. И наистина, аз работя със системи за изкуствен интелект, за да подобря сигурността на системите с компании, с които си сътруднича, с правителства, с които си сътруднича. Но също така може да навреди по 2 начина: веднъж, защото може да се използва за атака на AI системи. Програмите с изкуствен интелект могат да се използват за атака по начини, които са различни от атаките, които имаме сега, които са много по-прецизни от атаките, които имаме сега. Може да навреди, защото в много случаи хората наистина не разбират как да използват AI и следователно го правят несигурен.

  Защо решихте да участвате във форума Ratio?
  Обичам да говоря на обществени научни фестивали. Обичам да говоря с лаици, не само с експерти, но и с лаици. И аз обичам да евангелизирам нуждите от съвместна работа, за да направим света по-сигурно място. А Ratio е един от най-добрите фестивали в света.

  Най-добрият Ви съвет...
  Най-добрият ми съвет е да помислите внимателно какво правите. Никога не се доверявайте на никого, защото всеки може да бъде големият лош вълк като в приказките. И винаги, когато е възможно, винаги търсете мнението на експерт.

  Какво още се случи по време на пролетния Ratio форум:

  Как се прави дизайн за космоса?

  Без живот Земята много би наподобявала Венера

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 6 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 10 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 11 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 12 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект