понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4232 прочитания

  Вижте кои са победителите в състезанието на НАСА „Space Apps Challenge“

  Близо 100 участници са се включили в надпреварата у нас
  22 април 2013, 10:05 a+ a- a

  Екип от шестима студенти и софтуерни разработчици е българският победител в световното технологично състезание на НАСА „Space Apps Challenge“, което се проведе на 20 и 21 април в Академията на „Телерик“ в София. Те създадоха технологично решение за отглеждане на пилета, което улеснява грижата за животните и позволява на хората да произвеждат свои биопродукти.

  Класиралият се на първо място екип се състои от Кирил Николов, Павел Колев и Атанас Керанов, които са възпитаници на Софтуерната академия на „Телерик“, Иван Жеков - софтуерен разработчик и Стоян Стоянов - дизайнер. Второто място отиде при проект за парник за отглеждане на пресни зеленчуци по време на мисии на Луната. Решението бе разработено от учениците от Бургас Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров.

  Първите два екипа в България ще се включат в глобалната надпревара на НАСА и ще се състезават с най-добрите проекти от над 90 държави на финалите през юни 2013.

  Победителите от глобалния финал на НАСА през м. юни ще имат възможност да присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013, както и ще получат практически урок за летене в космоса.

  48-часовият хакатон на НАСА, който се провежда за първи път в България, събра в Академията на „Телерик“ близо 100 участници, разпределени в 20 екипа. Всеки от тях разработи и представи технологично решение с отворен код на глобален проблем, свързан с живота на Земята и развитието на изследователските мисии на НАСА.

  „През последните 48 часа България беше част от световната общност, която едновременно обедини сили и работи за разрешаването на някои от глобалните предизвикателства пред човечеството. Сигурни сме, че благодарение на всички 20 екипа, които работиха в Академията на „Телерик“ този уикенд, България ще има огромен принос към развитието на технологиите, изучаването на Космоса и подобряването живота на Земята,“ отбеляза д-р Светлин Наков, мениджър на Академията на „Телерик“.

  Сред глобалните предизвикателства, по които екипите работиха, са разработване на решение за следене времето на Марс, симулация за индустрията на Луната, разработване на платформа с отворен код за управление на въздушния трафик, визуализация на данни за възобновяеми източници.

  През изминалия уикенд в състезанието едновременно участие взеха 9000 души в над 80 града по целия свят. В организационния екип на събитието на НАСА “Space Apps Challenge 2013 – София” участват Посолството на САЩ в България, Академията на „Телерик“, Фондация StartUP, Джуниър Ачийвмънт България, Асоциация Циолковски, Институт за Космически Изследвания при БАН, ТУ-София, Трейн Софт, УНИБИТ, представители на академичната общност и бизнеса.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 8 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 9 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 10 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 11 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи