понеделник, 14 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9721 прочитания

  10-те най-скъпи книги на света

  Вижте кои са те и за колко са купени
  06 ноември 2014, 08:58 a+ a- a

  „Думите отлитат, написаното остава”. Вероятно следвайки тази известна поговорка, ценители с готовност харчат милиони за книги. Но кои са най-скъпите книги, купени някога в света? Списание Forbes е събрало 10-те най-скъпи книги. Изданието отбелязва, че цените са коригирани според инфлацията.

  Топ 10 на най-скъпите книги в света:

  1. „Лестърският кодекс” (Codex Leicester) на Леонардо да Винчи
  През 1994 Бил Гейтс плаща на търг най-високата цена за книга в историята – 49.4 млн. долара. „Лестърският кодекс” представлява научни записки и рисунки на великия художник. Те са записани по такъв начин, че могат да се прочетат само с помощта на огледало.

  2. Евангелието на Хайнрих Лъва (The Gospels of Henry the Lion)
  Изработено е около 1188 по поръчка на Хайнрих Лъва, херцог на Саксония и Бавария. Украсено е със златен обков. През 1983 е продадено на търг в Лондон за 28 млн. долара. Купува го германското правителство с цел да съхрани националното си богатство.

  3. Великата харта на свободите (Magna Charta Libertatum)
  Необикновен исторически документ, чрез който се поставят основите на съвременните демократични принципи. Съставен е през 1215 в Англия от въстаналите срещу крал Джон барони. Съдържа списък на основните човешки права и ограничава властта на монархията. През 2007 едно от 17-те оцелели копия на Хартата е продадено на търг за 24.5 млн. долара. Купува го американският милиардер Дейвид Рубинщайн, съосновател на Carlyle Group.

  4. Евангелието на Св. Кутберт (St. Cuthbert Gospel )
  Намерено е в гробницата на светеца през 1104 в Англия. Предполага се, че книгата е престояла там 698 години. Книгата, принадлежала на йезуитите, е продадена на Британската национална библиотека през 2011 за 15.1 млн. долара.

  5. Книга с псалми (Bay Psalm Book)
  Първата напечатана книга в САЩ съдържа староеврейски псалми. Издадена е през 1640. Закупена е на търг през 2013 от Дейвид Рубинщайн за 14.5 млн. долара.

  6. Книга с молитви на семейство Ротшилд (The Rothschild Prayerbook)
  Часословът, принадлежал на семейство Ротшилд, е продаден на търг през 2014 за 13.9 млн. долара. Собственикът й пожелал анонимност. Книгата датира от около 1505. Илюстрирана е с миниатюри на известни майстори живописци.

  7. „Птиците на Америка” (Birds of America)
  През 1820 американският орнитолог и художник Джон Одюбън решил да обиколи Америка и да нарисува всички птици на континента. Книгата включва над 400 илюстрации. През 2010 пълен комплект от акварелите е продаден на търг за сумата от 12.6 млн. долара. Купувач е лондонският брокер Майкъл Толемаш.

  8. „Кентърбърийски разкази” от Джефри Чосър (The Canterbury Tales)
  Първата английска печатна книга е сборник с истории, написани от Джефри Чосър в края на ХІV. През 1998 оригинален екземпляр е продаден на търг за 11.1 млн. долара.

  9. Копие на американската Конституция, принадлежало на президента Джордж Вашингтон
  Уникален екземпляр на американската Конституция (1789), принадлежал на първия президент на страната Джордж Вашингтон, е продаден на търг през 2012 за 10.2 млн. долара. Заедно с текста на Конституцията е включен и Законът за правата с първите десет поправки към Конституцията (Bill of Rights). Купува го асоциацията Mount Vernon Ladies Association.

  10. Първото фолио на Уилям Шекспир (The First Folio)
  Това е първият сборник от пиеси на Уилям Шекспир. Книгата е издадена седем години след смъртта му, през 1623. Запазени са 40 екземпляра, един от които е продаден за 8.2 млн. долара на търг през 2001 на анонимен купувач.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  11 октомври 2019, 16:02
  Туск: Има лъч надежда за споразумение за Брекзит
  Разговорите продължават, подчерта председателят на Европейския съвет
  11 октомври 2019, 11:34
  Борисов откри нов участък от АМ "Хемус"
  Бъдещето на Северна България е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна, подчерта премиерът
  11 октомври 2019, 10:49
  ЕС предупреди, че"враждебни" държави представляват риск за 5G мрежите
  За най-опасни се смятат държави, които не са членки на ЕС, или субекти, ползващи се с държавна подкрепа. При тях вероятността да атакуват 5G мрежи е най-голяма, се посочва в доклад на ЕС
  11 октомври 2019, 09:57
  Евродепутатите призоваха за по-строги мерки срещу руската дезинформация
  ЕП поиска и законодателство за предотвратяване на хибридните заплахи