понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8502 прочитания

    Има ли баланс между работата и личния живот?

    Вижте гледната точка на Златина Михайлова, мениджър „Организационно развитие“, denkstatt
    23 декември 2014, 09:04 a+ a- a

    Темата за баланса между професионалния и личния живот е необятна и всеки от нас се опитва да го намери по един или друг начин. Струва ли си обаче да го търсим и можем ли наистина да го постигнем?  

    Според Златина Михайлова, мениджър Организационно развитие, denkstatt, такова нещо като „баланс между работа и личен живот“ не съществува. Вижте какво коментира тя по темата по време на финалното събитие на конкурса „HR в действие“, което Българската асоциация за управление на хора организира за първи път тази година.

    Баланс между работа и личен живот няма?

    Има ли смисъл да търсим баланс между работата и личния живот?

    Една от причините хората да се чувстват нещастни на работните си места и да не са въвлечени в работата си, е, че непрекъснато търсят баланс между работата и живота като статично положение. Положение, при което от едната страна имаме едно, от другата – друго, и през цялото време трябва да се стремим да ги балансираме. Няма момент, в който да кажем, че сме балансирали личния и професионалния си живот. Защото животът, икономиката, природата са процеси, които са в непрекъснато движение. Няма момент в живота, за който да кажем, че сме в баланс.

    Затова аз лично вярвам, че баланс между работа и живота няма. Има осъзнати избори. Ако не правим избори, на които в момента да посветим времето и енергията си, то тогава има дискомфорт и съответно нещастни служители, майки и т.н. Когато жонглираме между прекалено много неща, губим фокус и това ни прави по-малко ефективни, допускаме грешки и съответно постигаме ниски резултати, ниска удовлетвореност, ниско признание. От друга страна обаче, ако направим осъзнат избор, т.е. помислили сме, преценили сме и сме решили да го направим, вероятно ще сме по-фокусирани, по-ефективни и по-удовлетворени. Това работи както на работа, така и в личния живот.

    Как да разберем дали сме в хармония със себе си? 

    Как да проверим дали сме цялостни?

    За да имаме хармонията, към която се стремим, защото балансът между работа и личен живот не е баланс, а хармония, е много важно да бъдем автентични. Т.е. да сме такива, каквито сме, независимо къде се намираме.

    Как да разберем дали сме в хармония със себе си и с нещата, които правим? Вижте какво упражнение предлага да направим Златина Михайлова във видеото по-горе. 

    Важното е да знаем кои са важните неща в живота, кои са приоритетите ни. А кои са те? Вижте видео:  

    Кои са важните неща в живота?
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 2 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 3 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 4 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР