четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    22367 прочитания

    Как да поддържаме добра емоционална хигиена?

    С промяната на няколко простички навика можем да подобрим значително качеството си на живот, твърди психологът Гай Уинч
    13 януари 2015, 17:18 a+ a- a

    Още от децата хората се учим как да поддържаме лична хигиена, усвояваме регулярни практики и ги прилагаме до края на живота си, за да предпазим здравето си и водим нормален начин на живот. Но какво знаем за поддържане на психологическото си здраве? На какво учим децата си за емоционалната хигиена? На нищо. А както тялото ни, така и умът ни има нужда от подобна „хигиена“, твърди  психологът Гай Уинч. 

    Защо подценяваме психологическото си здраве, при условие, че много по-често получаваме емоционални, а не физически наранявания? И те се влошават още повече, когато не им обръщаме внимание. 

    Според Гай Уинч поддържането на добра психологическа хигиена трябва да стане не по-малък приоритет от поддържането на лична хигиена. Защо това е важно? Защото ситуациите, които причиняват психологическа болка, могат да бъдат опасни. Такива са самотата, провалът, отхвърлянето, негативните мисли...

    1. Самотата убива. Самотата обърква нашите възприятия и мислене. Има редица проучвания за самотата и всичко от тях са потресаващи. Самотата не просто ни прави нещастни, тя ни убива. Хроничната самота крие не по-малък риск за здравето и продължителността на живота ни от тютюнопушенето. 

    2. Провалът блокира напредъка ни. Всеки от нас реагира по различен начин на провала. И ние трябва да подготвим мозъка си за такива ситуации. Ако мозъкът ни ни убеждава, че сме неспособни да направим нещо и ние го повярваме, ставаме безпомощни. И твърде скоро спираме да опитваме, докато не се откажем изцяло. И тогава започваме да се обвиняваме още повече, че не успяваме. Понякога един-единствен провал кара някои хора да се почувстват неудачници и те започват да го вярват. А когато веднъж се убедим в нещо, е много трудно да променим мнението си.

    3. Отхвърлянето намалява самоуважението ни и ние също започваме да се мразим. А когато нашето самоуважение е ниско, проучванията показват, че сме по-податливи на стрес и безпокойства, които ни нараняват още повече. И отнема много време, преди да се възстановим от тях. Така че първото нещо, което трябва да направим, когато ни отхвърлят, е да възстановим самоуважението си.

    4. Негативните мисли ни тласкат към депресия. Ако непрекъснато извикваме в ума си негативни мисли, унижения и обиди, то вероятността ни да изпаднем в депресия е много по-голяма.   

    Причината за всичко това е нашата лоша емоционална хигиена.  Предприемайки действия, когато сме самотни, променяйки отношението си към провала, защитавайки самоуважението си и изхвърляйки негативните мисли, можем да повишим значително качеството си на живот. Вижте видео:  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка