сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10379 прочитания

    Препоръки към българите, които ще почиват в Гърция

    Вижте какво съветват от Министерство на външните работи
    15 юли 2015, 14:16 a+ a- a

    Какво трябва да имаме предвид, ако ни предстои почивка в Гърция? Ето какви препоръки дават от Министерство на външните работи:   

    - Пътуващите с автомобили в Северна Гърция да напълнят резервоарите си с гориво на българска територия преди границата с Гърция, за да не изпаднат в затруднено положение още от началото на своя престой в страната или да бъдат принудени да търсят гориво по бензиностанциите, чакайки на дълги опашки в някои от курортните места. Бензиностанциите към момента приемат единствено заплащане в брой. Не препоръчваме да се носят туби с бензин от България, тъй като това в общия случай е незаконно в Гърция (съществуват специфични изисквания за съхранението на горива в страната) и би могло да доведе до реални проблеми при извършване на проверки от страна на гръцките полицейски и контролни органи, особено през летния пожароопасен сезон.

    - Да си осигурят достатъчно пари в брой, но и да полагат особено внимание при опазването на същите поради нарасналия брой на джебчиите по курортите и джебчийските кражби. Добър вариант е използването на сейфовете, които се предлагат в повечето хотели на п-в Халкидики и по другите туристически места.

    - Да проверят предварително в хотела, където са направили резервация, какъв начин на плащане ще бъде приет от администрацията (кредитна, дебитна карта или в брой), ако същото не е вече осъществено от България. Туроператорите също да уточнят предварително с гръцките хотелиери начина на заплащане на туристическите услуги за своите клиенти.

    - Гражданите да не разчитат на теглене на пари от банкомати в Солун и Северна Гърция, които не само са трудно достъпни поради огромните опашки от чакащи хора пред тях, но много често в по-малките и отдалечени места не биват зареждани редовно с банкноти.

    - Плащанията в гръцките заведения, без някои по-луксозни ресторанти, по принцип се осъществяват с пари  в брой.

    - Налице е липсата на някои основни и особено вносни стоки и лекарства в магазинната мрежа и аптеките в Северна Гърция, най-вече в по-малките населени места. В тази връзка препоръчваме гражданите да се снабдят с такива от нашата страна, преди влизане в Гърция, особено ако държат да използват точно определен вид стока или лекарство, като все пак се имат предвид и съществуващите ограничения (количества) в митническия режим между двете страни.

    - Паспорти, шофьорски книжки и други лични документи могат да бъдат съхранявани в хотелите и др. места за настаняване в Северна Гърция, като не е нужно едновременното носене на всички от тях, гръцката полиция проявява разбиране при извършването на проверки, освен при управлението на МПС.

    - Препоръчително е гражданите да разполагат с контактите на двете задгранични представителства на Р България в Гърция (Посолството в Атина и Генералното консулство в Солун), като при всеки възникнал проблем или необходимост от съвет да се свържат своевременно на предоставените телефони и ел. адреси.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 1 ден
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места