четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18538 прочитания

    Ресвератролът и храните на дълголетието

    Ресвератролът е естествен антиоксидант, изследван заради противовъзпалителните и противостоящите на остаряването свойства. Вижте кои са най-добрите източници на ресвератрол
    25 ноември 2015, 13:45 a+ a- a

    Неотдавна направени изследвания показват, че ресвератролът има мощно антиоксидантно действие и също така потиска струпването на тромбоцити. Той намалява риска от образуването на кръвни съсиреци и следователно – и опасността от инсулт и инфаркт. Някои от най-интересните изследвания обаче сочат, че ресвератролът включва в тялото ни генегична пътека, имитираща ограничения прием на калории, пише доктор Стивън Прат в „СуперЗдраве (издателство Анхира, 2015).

    Когато равновесието в организма се наруши и нивото на свободните радикали се повиши, след изчерпването на антиоксидантите се предизвиква т.нар. оксидативен стрес. Той води до увреждане на клетките, което стои в основата на процесите на стареене и развитието на редица заболявания.

    Ограничаването на калориите се противопоставя на широк спектър промени, свързани с остаряването и, при всички опити с животни до този момент, удължава живота. Той засилва имунните функции и намалява оксидативния стрес, като всичко това подобрява здравето, което се запазва до края на живота. 

    Повечето тестове с ограничаването на приема на калории се провеждани с животни, като калориите са ограничавани до около 60-70% и в резултат се наблюдава увеличаване на продължителността на живота с около 30-40%. Ограничаването на калориите и, потенциално ресвератролът, водят до активни изменения в процеса на остаряване, засягайки противопоставящите се на остаряването гени в тялото. С хора не са правени продължителни изследвания.

    Ресвератролът е естествен антиоксидант, изследван заради противовъзпалителните и противостоящите на остаряването свойства, както и заради потенциалните си антиканцерогенни качества. В повечето случаи изглежда, че потиска изявата на гените, предизвикващи тези проблеми.

    Почти невъзможно е да живеете с подобно ограничаване на приема на калории, ако искате да имате достатъчна енергия, за да се справите с натоварването на работния ден и около грижите за семейството. Добрата новина е, че има възможност да се възползвате от биохимичните ползи от ограничения прием на калории, като консумирате ресвератрол, без да намалявате консумацията на калории. 

    Вижте кои са най-добрите източници на ресвератрол: 

    1. Фъстъци/фъстъчено масло – ципицата на фъстъците е особено добър източник на ресвератрол

    2. Черно грозде – съдържа се в ципата на гроздето.

    3. Сини боровинки

    4. Червени боровинки

    5. Червено вино. 

    Стивън Прат е американски лекар-офталмолог и пластичен хирург, който за пръв път определя понятието „супер храни“ през 2004. Според него, ако се разглежда човешкото тяло като резервоар, пълен с правилната храна, той има всички шансове за по-дълъг и здрав живот. Те могат да помогнат за запазване на добро физическо и психическо здраве до дълбока старост. Смята се, че консумацията им намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, рак, диабет тип 2 и др. Според Стивън Прат много от хроничните заболявания могат да бъдат предотвратени, ако хората се хранеха здравословно.

    Ако сте уморени от порочния йо-йо кръг на диетите, тези храни ще ви помогне да балансирате метаболизъма и да регулирате килограмите си. Някои от тях са с ниско съдържание на калории, което ги прави подходащи за остлабване. 

    Стивън Прат разпределя супер храните в 14 категории: 

    Боровинки – (вкл. лилаво грозде, малини, червени боровинки, ягоди и др.) разгражда мастните клетки и предотвратява натрупването на нови. Положителен ефект при запазване активното функциониране на мозъка и двигателните функции при ексеперименти със застаряващи плъхове.

    Орехи – богати са на белтъчини, мазнини, минерални соли, витамини от групата В, Омега-3 мастни киселини и др. Те предпазват от сърдечно-съдови заболявания, понижават лошия холестерол, нормализират кръвното, предпазват от анемия и заболявания на щитовидната жлеза. Стимулират мозъчната активност и дават енергия. 

    Бадеми – разграждат се бавно от организъма и потискат апетита. Бадемите са силен антиоксидант, забавят процесите на стареене, заздравяват костите, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

    Сьомга – омега-3 мастни киселини. Намалява риска от проблеми със сърцето. Стабилизира възбудимостта на клетките на сърцето. Източник на протеини. Изискването обаче е да е дива рибата, а не култивирана, защото съставът на месото е различен. Към тази група особено полезна също е скумрията.

    Зелен чай – съдържа голямо количество катехини, които са сто пъти по-мощни антиоксиданти от витамин C. Стимулира метаболизъма, повишава имунитета, укрепва стените на капилярите, предпазва клетъчната ДНК от изменения, които могат да доведат до рак.

    Броколи – витамини и фибри. Нискокалорична храна, която обаче засища. Съдържа вещество, което предотвратява рак на стомаха, предпазва от рак на кожата чрез защита от ултравиолетовите лъчи и др.

    Тиква – походяща за диети поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г). Препоръчва се при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. В семките от тиквата се съдържат незаменими аминокиселини, които облекчават възпаления на простатата и др. 

    Млечни храни – при недостиг на калций се образуват повече мазнини в тялото. Киселото мляко е незаменим източник на калций, който стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция, поддържа възбудимостта на сърдечния мускул, антитуморно действие, намалява холестерола и др.

    Бобови храни - съдържат много белтъчини, фибри и сложни въглехидрати, които помагат за изгарянето на мазнините.

    Черен шоколад – съдържа процианидини, които помагат за понижаване на високо кръвно налягане. Стимулира метаболизъма, намалява килограмите.

    Овесени ядки – високо съдържание на фибри, нисък гликемичен индекс. Овесените ядки се раздуват в стомаха и 2-3 с.л. от тях ще ви накарат да се чувствате сити дълго време. В този смисъл те са идеалната храна за диети за отслабване.

    Спанак – тази категория съдържа множество зеленолистни зеленчуци като марули, зеле, киселец и др. Подходящи са за подсилване на имунитета и за страдащи от анемия. В спанака има високо съдържание на фолиева киселина, което го прави важна храна за бременните жени и за планиращите да забременеят.

    Пуешко месо – това е категорията за месо от птици. Изискването обаче е те да са домашни. Пуешкото месо напр. е нискокалорична, лесно се усвоява и съдържа селен (мощен антиоксидант), желязо, цинк, фосфор, витамин B.

    Домати – ликопенът в доматите намалява риска от рак на простатата. Счита се, доматите са полезни при заболявания свързани с обмяната на веществата като диабет, затлъстяване, артрит и др. Имат диуретично действие така, ча са подходящи при диети срещу камъни в бъбреците. Полезни са при с цел профилактика на заболявания на простатата. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 3 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 3 часа
    преди 18 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 19 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 20 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата