четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  20969 прочитания

  Уроци по дълголетие от остров Сардиния, Италия

  Вижте интересни факти за начина на живот и хранене на местните жители
  01 март 2016, 17:36 a+ a- a

  Остров Сардиния има богата и красива природа, чист въздух и много зелени пасища. Снимка: Рафаел Брикс, Wikimedia Commons

  Красивият остров Сардиния в Средиземно море  е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта. Разположен е на 120 мили западно от континенталната част на Италия, а населението му наброява 1,6 млн души. Сардиния се отличава от всички останали „сини зони“ по това, че там съотношението на столетниците жени и мъже е едно към едно. За сравнение в другите такива области жените столетници обичайно са в пъти повече от мъжете (4:1). Най-общо дълголетието на Сардиния се свързва с чистия въздух, хубавия климат, спокойния живот и три храни – червено вино, козе мляко и мастиково олио. Вижте на какво още се дължи дълголетието на местните жители:

  1. Повече зеленчуци и почти никакво месо. Класическата диета на жителите на Сардиния се състои от пълнозърнест хляб, бакла, нахут, боб, градински зеленчуци, плодове и мастиково олио. Традиционно за острова е т.нар. пекорино – сирене от овче мляко, което е богато на омега-3 мастни киселини. Консумира се и много козе сирене. Месо се консумира рядко - само в неделя или на празници. 

  2. Семейството на първо място. Местните жители много ценят семейните традиции и всеки член на семейството се чувства обичан и обгрижван. А хората, които живеят в сплотени и здрави семейства, са по-малко предразположени към депресия и стрес.

  3. Козе мляко всеки ден. Сардинците редовно консумират козе мляко, което се счита за един от еликсирите на дълголетието. Любопитно е, че козите пасат остролистното сардинско къри - билка с мощни противовъзпалителни свойства и антитуморно действие.

  4. Огромна почит към възрастните. На острова има голямо уважение към възрастните хора, те се чувстват ценени и обичани. Освен това имат дълбока връзка с младото поколение. На свой ред младите хора в Сардиния също получават подкрепа, мъдрост, уроци и насърчения от възрастните. 

  5. Движение. Ходенето е неизменна част от ежедневието на възрастните хора на острова. А защо има толкова много мъже столетници? Защото повечето от тях са овчари и целият им ден минава в движение по пасищата. А ходенето подобрява сърдечно-съдовата дейност, укрепва костната система, мускулите и повишава метаболизма. 

  6. Две чаши червено вино всеки ден. В Сардиния червеното вино редовно присъства на трапезите. Местното вино Канонау съдържа в пъти повече полезни за сърцето флавоноиди в сравнение с другите вина. Флавоноидите почистват плаката от стените на артериите и ги правят по-еластични.  

  7. Повече смях. Мъжете на острова са популярни с хапливото си чувство за хумор. Те се събират на улицата всеки следобед, смеят се и се шегуват. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Натиск върху болниците не се отчита, системата е подготвена за повишението на Covid случаите
  Повишаването на инфекциите се дължи на британския вариант, стана ясно на работно съвещание при премиера Борисов
  преди 2 часа
  1154 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 253 183
  преди 2 дни
  ЕК ще предложи дигитален зелен паспорт още този месец
  Целта е улесняване на движението в рамките на ЕС и по света за работа или туризъм
  преди 2 дни
  В ЕС вече е приложима нова версия на енергийния етикет
  Производителите ще са задължени да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара
  преди 2 дни
  Revolut открива банка в България и вече предлага на клиентите си защитени депозитни сметки
  Компанията отваря европейската си банка за български клиенти
  преди 2 дни
  През септември се пуска движението в двете посоки в новия тунел „Железница“
  Движението по АМ „Струма“ от Благоевград до Симитли също ще бъде пуснато тогава