четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12611 прочитания

    Уроци по дълголетие от полуостров Никоя, Коста Рика

    Вижте интересни факти за начина на живот и хранене на местните жители
    08 март 2016, 17:38 a+ a- a

    Полуостров Никоя, Коста Рика, е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта. Съвременните жители на Никоя са потомци на индианското племе чоротега. В менюто им преобладава растителната храна - предимно боб, царевица и тиква, което според учените е и една от причините за тяхното дълголетие. Вижте на какво още се дължи дълголетието им:  

    1. Цел в живота. Столетниците имат силно изразено чувство за цел. Те се чувстват необходими и искат да виждат своя принос към общото благо.

    2. По-твърда вода. Питейната вода в Никоя е с най-високо съдържание на калций в цяла Коста Рика. На това до голяма степен се дължат по-ниските нива на заболеваемост от сърдечносъдови болести, по-голямата здравина на костите и по-редките фрактури.

    3. Почит към семейството. Столетниците в Никоя живеят със семействата си и се радват на подкрепа от членовете им до края на живота си. 

    4. Лека вечеря. Столетниците на полуострова имат навика да вечерят рано и предимно лека храна. Това е добър начин да намалиш количеството на калориите, поемани чрез храната, и удължиш живота си. 

    5. Социални контакти и много смях. Столетниците в Никоя са много социални хора и редовно общуват със съседите си, а смехът е неизменна част от тяхната народопсихология. Именно смехът често е сочен като тайната за дълголетието на никойците. 

    6. Усърден труд. Повечето дълголетници продължават да упражняват физически труд до края на живота си. И го правят с удоволствие. 

    7. Повече време на слънце. Никойците прекарват много време на открито и на слънце и така си набавят достатъчно витамин D. 

    8. Гените. Никойците имат много по-дълги теломери (окончанията на хромозомите) в сравнение с останалите жители на Коста Рика. Като цяло по-дългите теломери са свързани с по-дълъг клетъчен живот. Или колкото са по-дълги теломерите, толкова по-голям е потенциалът на човек за дълголетие и здраве.

    9. По-малко стрес. Учените отчитат много по-ниски нива на стрес у жителите на Никоя в сравнение с което и да е друго място в Коста Рика.  

    10. Градинска храна. Дълголетниците в Никоя, както и повечето дълголетници в останалите „сини зони“ по света, сами отглеждат храната си. Така, от една страна, те си осигуряват качествена и здравословна храна, а от друга, грижите за домашното стопанство ги поддържат физически активни. 

    11. Млади по сърце. Столетниците в Никоя не губят младежкия си дух и чувството си за хумор до края на живота си. Така например местен лекар разказва пред BBC как веднъж получил покана за танц от една 108-годишна дама.

    Вижте повече за живота на полуостров Никоя в тази поредица от кратки филмчета на изследователя Дан Бютнер, който с екип от учени посещава и изследва местата с най-голяма концентрация на столетници в света (т.нар. „сини зони“). 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС