четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11085 прочитания

  Уроци по дълголетие от Лома Линда, Калифорния

  Вижте интересни факти за начина на живот и хранене на местните жители
  16 март 2016, 17:22 a+ a- a

  Лома Линда, окръг в американския щат Калифорния, е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта. Това слънчево място в Калифорния е дом на 9 000 последователи на Църквата на адвентистите от седмия ден. Адвентистите са популярни с това, че имат култура, фокусирана върху доброто здраве, на което до голяма степен се дължи и тяхното дълголетие. Църквата на адвентистите се застъпва за вегетарианството и редовните физически упражнения. Тя отрича тютюнопушенето и алкохола. Интересно е, че на това място почти няма хора с наднормено тегло, което е изненадващо за държава като САЩ. Тук се отчитат и най-ниските нива на сърдечносъдови заболявания. Освен че се храни здравословно, тази общност е и много сплотена. Ето на какво още се дължи тяхното дълголетие: 

  1. По-малко месо и никаква захар. Адвентистите не отричат изцяло месото, но препоръчват неговата консумация да е умерена и колкото е възможно това да се случва по-рядко. Затова повечето адвентисти в Лома Линда са вегетарианци. В менюто им преобладават зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Интересното е, че месо обикновено се консумира като ордьовър, а не като основно ястие, а бялата захар е абсолютно забранена. За сметка на това в менюто им присъства повече риба.  Ядките също са задължителен елемент в менюто на адвентистите. Проучванията показват, че адвентистите от Лома Линда, които консумират ядки поне пет пъти в седмицата, намаляват наполовина риска си да развият сърдечносъдови заболявания. 

  2. Поддържане на здравословен индекс на телесната маса (съотношение между ръста и килограмите). Адвентистите от Лома Линда със здравословен индекс на телесната маса, които водят активен начин на живот и рядко консумират месо, имат по-ниско кръвно налягане, по-ниски нива на холестерол и по-малък риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение със средния американец.

  3. Пиене на повече вода. Изследванията на здравето на адвентистите в Лома Линда показват, че мъжете, които пият 5-6 чаши вода на ден, са изложени на 60-70% по-малък риск от инфаркт в сравнение с мъжете, които пият значително по-малко вода. 

  4. Лека и по-ранна вечеря. Ограниченият прием на калории в края на деня, когато тялото ни най-малко се нуждае от тях, благоприятства поддържането на добра форма и здраве. Освен това ранната и лека вечеря гарантира и добър сън. Една от основните причини за лош сън е консумацията на тежка храна късно вечер.

  5. Задължителна почивка. Като ревностни адвентисти, хората от Лома Линда зачитат строго почивката в събота. В този ден не се работи. Той се посвещава на семейството, приятелите, природата... Адвентистите твърдят, че това ги предпазва от стреса, подобрява социалните им контакти и им осигурява възможности за движение и спорт.

  6. Умерено, но редовно спортуване. Изследване, проведено сред адвентистите, показва, че високите спортни натоварвания не ти помагат да живееш по-дълго. Обратното - по-умерената физическа активност, като разходката например, има по-добър ефект върху здравето и намалява риска от развитие на редица заболявания.

  7. Повече време с приятели. Дълголетниците от Лома Линда прекарват много време в компанията на други адвентисти. Те са щастливи да споделят общи ценности, идеи и навици.

  8. Добротворчество. Благотворителната дейност е широко застъпена от адвентистите. Тя поддържа много дълголетници физически активни, осмисля живота им, а помощта за другите ги предпазва от изпадане в депресивни състояния. 

  Вижте каква е формулата за дълголетие на този 100-годишен лекар от Лома Линда:  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 42 минути
  Натиск върху болниците не се отчита, системата е подготвена за повишението на Covid случаите
  Повишаването на инфекциите се дължи на британския вариант, стана ясно на работно съвещание при премиера Борисов
  преди 1 час
  1154 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 253 183
  преди 2 дни
  ЕК ще предложи дигитален зелен паспорт още този месец
  Целта е улесняване на движението в рамките на ЕС и по света за работа или туризъм
  преди 2 дни
  В ЕС вече е приложима нова версия на енергийния етикет
  Производителите ще са задължени да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара
  преди 2 дни
  Revolut открива банка в България и вече предлага на клиентите си защитени депозитни сметки
  Компанията отваря европейската си банка за български клиенти
  преди 2 дни
  През септември се пуска движението в двете посоки в новия тунел „Железница“
  Движението по АМ „Струма“ от Благоевград до Симитли също ще бъде пуснато тогава