петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13192 прочитания

    Как и с какво се хранят дълголетниците по света?

    Вижте менюто и хранителните навици в регионите с най-голяма концентрация на столетници
    11 октомври 2017, 17:21 a+ a- a

    Много пъти сме чували фразата, че „ние сме това, което ядем“. Храната е една от най-важните предпоставки за здравословен живот и до голяма степен от това как и с какво се храним зависи колко дълго ще живеем.

    В света съществуват пет области (т.нар. „сини зони“), където хората не само живеят средно до около 100 години, но и остават изключително жизнени до края на живота си. Това са остров Икария, остров Сардиния, остров Окинава, полуостров Никоя и Лома Линда в Калифорния. Към тези региони неотдавна учените прибавиха още едно място - италианско градче Ачиароли.

    Какви са навиците на хранете на дълголетниците по тези места и какви храни най-често влизат в менюто им?  

    Формулата за хранене 

    За да живееш дълго, трябва да се стремиш към умерен прием на калории. Дълголетник с наднормено тегло няма. Формулата за хранене на дълголетниците и в петте „сини зони“ е една и съща – по-лека храна, по-малки порции, по-бавно хранене, по-ранна и по-лека вечеря.

    Менюто 

    В менюто на столетниците и в петте зони преобладава растителната храна – зеленчуци, плодове, варива, ядки, пълнозърнести храни. И в повечето случаи това е храна, която сами си отглеждат. Месото не е забранено, но се консумира изключително рядко – основно при определени поводи.

    Ето и някои от най-често срещаните храни, които присъстват в мюното на столетниците в петте зони:

    Остров Икария, Гърция

    Жителите на острова се придържат към т.нар. средиземноморска диета. Сред най-често консумираните храни са козе мляко, сирене фета, мед, картофи, варива, плодове и зеленчуци, зехтин, риба и др. Мнозинството от жителите на Икария споделят, че ядат риба поне веднъж седмично (но в малки количества). На Икария се консумират много риган, мента, розмарин, градински чай, магданоз, див пелин и копър. Според проучванията на острова растат много диви плодове и билки, които съдържат 10 пъти повече антиоксиданти от червеното вино.

    Любопитно е, че повечето от икарайците консумират козе мляко и на закуска и на вечеря. В менюто им почти липсва месо и рафинирана бяла захар. Икарийците пият много билков чай и малки количества кафе и като цяло дневната консумация на калории е ниска. Почти всеки сам отглежда храната си и прави домашно вино, което също присъства редовно на трапезите на икарийците.

    Остров Сардиния, Италия

    Класическата диета на жителите на Сардиния се състои от пълнозърнест хляб, бакла, нахут, боб, градински зеленчуци, плодове и мастиково олио. Традиционно за острова е т.нар. пекорино – сирене от овче мляко, което е богато на омега-3 мастни киселини. Консумира се и много козе сирене. Месо се консумира рядко - само в неделя или на празници.

    Сардинците редовно консумират козе мляко, което се счита за един от еликсирите на дълголетието. Любопитно е, че козите пасат остролистното сардинско къри - билка с мощни противовъзпалителни свойства и антитуморно действие.

    В Сардиния червеното вино редовно присъства на трапезите. Местното вино„Канонау“съдържа в пъти повече полезни за сърцето флавоноиди в сравнение с другите вина. Флавоноидите почистват плаката от стените на артериите и ги правят по-еластични.

    Остров Окинава, Япония

    В менюто на жителите на Окинава преобладава растителната храна. Диетата им е богата на въглехидрати, които се съдържат основно в сладките картофи, ориза и плодовете. Хранят се с основно със зеленчуци, зърнените култури, риба и морски дарове. Много популярни на острова са соята и соевото сирене (тофу). Месо се консумира много рядко и предимно при специални случаи. Любопитно е, че местните имат навика да приключват с храненето преди да са се заситили. Такова нещо като преяждане не съществува. В менюто на възрастните хора на остров Окинава присъстват и много билки. В градините си те отглеждат див пелин, джинджифил, куркума – всички с доказани здравословни свойства. Редовно пият билков чай.

    Полуостров Никоя, Коста Рика

    Столетниците на полуострова имат навика да вечерят рано и предимно лека храна. В менюто им редовно присъстват тиква, бобени храни и царевица. Те са богат източник на полезни за сърцето фибри, витамини и минерали, а бобените храни също така са и отличен източник на протеин.

    Лома Линда, Калифорния, САЩ

    Това слънчево място в Калифорния е дом на 9 000 последователи на Църквата на адвентистите от седмия ден. Адвентистите са популярни с това, че имат култура, фокусирана върху доброто здраве, на което до голяма степен се дължи и тяхното дълголетие. Църквата на адвентистите се застъпва за вегетарианството и редовните физически упражнения. 

    Адвентистите не отричат изцяло месото, но препоръчват неговата консумация да е умерена и колкото е възможно това да се случва по-рядко. Затова повечето адвентисти в Лома Линда са вегетарианци. В менюто им преобладават зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Интересното е, че месо обикновено се консумира като ордьовър, а не като основно ястие, а бялата захар е абсолютно забранена. За сметка на това в менюто им присъства повече риба. Ядките също са задължителен елемент в менюто им.

    Ачиароли, Италия 

    Според учените дълголетието на местните жители е резултат от комбинацията на здравословна диета (богата на зеленчуци, билки и риба), физическа активност и генетични фактори, които са се развили през вековете.

    Всеки на този остров консумира аншоа и то по време на почти всички хранения през деня. Много от столетниците консумират домашно отгледани пилета и зайци.

    Билките са широко употребявани, като задължителна съставка в ястията е розмаринът. Доказано е, че розмаринът предпазва от преждевременно стареене и оказва благоприятно въздействие върху работата на мозъка. Към формулата на дълголетието може да се добави чист въздух, чаша хубаво италиански вино и достатъчно време за добър и пълноценен отдих.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове