четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3824 прочитания

    Бройте до десет

    При гняв, несигурност, конфликт – това златно правило действа безотказно, припомня ни Ричард Темплар, автор на „Правилата на живота“
    17 юли 2018, 16:39 a+ a- a

    Има хора, които умеят да живеят добре. Те се носят без усилие напред, във всяка ситуация знаят какво да кажат и как да постъпят. Радват се на всеобщо одобрение – и в работата, и в дома си. Това са щастливи хора, които умеят да отвръщат на ударите на съдбата. Намират време за всичко, имат ясна представа какво е важно и знаят как да се отърсят от маловажното.

    Какво в начина на поведение на тези хора не ни е известно? Можем ли да се научим да бъдем като тях? Отговорът определено е „да“. Те познават правилата на живота. Ричард Темплар ги събира в книгата си „Правилата на живота“ („Обсидиан“).  Едно от тях е „Брой до десет“. Вижте както пише авторът за това познато на всички, но често забравяно и подценявано правило: 

    „Все някога ще се случи нещо да ви изкара от кожата. Решили сте да не избухвате, но как точно да го постигнете. Отговора не дава една от златните стари поговорки. Придобийте навика да броите наум до десет, като същевременно се молите надигащият се у вас гняв да стихне. При мен методът действа безотказно и освен това ми осигурява онези жизненоважни секунди, в които да си възвърна самообладанието и да се опомня.  След като си събера мислите и се успокоя, мога да реагирам адекватно. 

    Важното е да преброите до десет. Стар трик, биха казали някои. Стар, но действа. Не ви ли допада? Е, тогава спокойно може да си рецитирате нещо друго наум. Някое кратко стихотворение. Например песничката „Ах, да се върна край морето, под самотното небе, всичките си дрехи там оставих, чудя се: дали изсъхнали са те.“ Повярвайте, ще ви успокои, а нищо чудно и да ви развесели.

    Да речем, че ви питат нещо, а вие не сте сигурни в отговора. Пребройте до десет. Всички ще ви сметнат за умен, прецизен и дълбокомислен човек. (Не споделяйте, че всъщност си пеете онази песничка наум.) То е нещо като „напрегнете си ума, преди да отворите устата си“ - удължената пауза може да ви спести безкрайно много неприятности. 

    Броенето до десет може да ви помогне изключително много и в конфликтна ситуация. Веднъж попаднах в една опасна част на града, но бях толкова гладен, че влязох в заведение за бързо хранене. Тъкмо плащах на касата, когато един хулиган зад мен ми прошепна да внимавам на излизане. Попитах защо и той ми обясни, че когато изляза, местните бандити, седнали на отсрещната тухлена стена, щели да ми вземат храната. „За да си спестят висенето на опашка.“ 

    Излязох от магазина доста уплашен. Въпреки всичко закопчах палтото си, поех си дълбоко въздух и се втренчих в младежите. Преброих бавно до десет, без да отмествам очи, и после решително тръгнах към тях. Те се разбягаха и ме оставиха на мира. Рибата и картофките невероятно ми се усладиха!“

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк