четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3270 прочитания

    ЕК пуска още 12 000 безплатни билета за 18-годишните, за да открият Европа

    След успеха на първия кръг на DiscoverEU Брюксел открива втори конкурс за безплатни билети
    17 октомври 2018, 16:55 a+ a- a

    Всички младежи в ЕС, навършили 18 години, ще могат до 11 декември 2018 да кандидатстват за безплатен билет, който им дава възможността да пътуват из Европа между 15 април и 31 октомври 2019.

    Първият кръг на DiscoverEU събра заедно хиляди млади хора, изграждайки по този начин истинска общност в цяла Европа. Участници, които никога не се бяха срещали преди, се свързаха чрез социалните медии и сформираха групи за пътуване от град до град или взаимно гостуване по домовете.

    Комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, заяви: „Това лято около 15 000 18-годишни младежи имаха възможност да пътуват из целия ЕС. Те усетиха непосредствено какво е да бъдеш европеец. Получиха възможността да открият многообразието и културното богатство на Европа, както и да се срещнат с хора от всички краища на ЕС. Чухме многобройни прекрасни разкази от участниците и съм щастлив, че догодина можем да предложим този опит на повече млади хора!“

    Кой може да кандидатства и по какъв начин?
    - Кандидатите трябва да са навършили 18 години на 31 декември 2018 и да имат готовност да пътуват между 15 април и 31 октомври 2019 за максимален срок от 30 дни.

    - Заинтересованите лица ще трябва да кандидатстват през Европейския младежки портал.

    - Комисията за оценка ще оцени кандидатурите и ще подбере бенефициерите.

    - Кандидатите ще бъдат уведомени за резултатите от подбора в средата на януари 2019.

    Одобрените кандидати ще могат да пътуват самостоятелно или в група от най-много пет души. Като общо правило те ще пътуват с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия континент, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи или по изключение самолети. Това ще гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС, също ще имат възможност да участват.

    Въз основа на огромния интерес към DiscoverEU и опита, който той предлага на млади хора от целия ЕС, Европейската комисия предложи 700 милиона евро за инициативата по линия на бъдещата програма „Еразъм“ в следващия дългосрочен бюджет на ЕС след 2020. Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с предложението, още 1,5 милиона 18-годишни младежи ще могат да пътуват между 2021 и 2027.

    Началото на DiscoverEU бе поставено през юни 2018 с бюджет от 12 милиона евро. Досега повече от 15 000 млади хора получиха възможност да пътуват из Европа благодарения на нея. През тази година — Европейската година на културното наследство — пътуващите имаха също така възможност да участват в множество прояви, организирани по повод на културното наследство на Европа.

    По време на първия кръг от 9 юли до 30 септември 2018 около 15 000 млади хора получиха карти за пътуване въз основа на фиксирана квота за всяка държава. След като бяха одобрени, те имаха възможност да пътуват самостоятелно или в група от най-много 5 души за максимален период от 30 дни до поне една държава членка на ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място